Свирај крај!

Анита Јанковић-Речевић

Јуче је у Српској регистровано 146 новозаражених вирусом корона, а само у Бањалуци 40, што је био исподпросјечан број нових случајева током априла, када смо мислили да свједочимо врхунцу епидемије.

 

Тих суморних прољетних дана, када се природа будила, а бројни животи гасили, с нестрпљењем смо чекали љето, пуни наде да ће сунце спржити вирус и да ћемо се вратити нашим малим, нормалним животима.

Нажалост, те жеље и наде нису стигле до кројача наше судбине и ноћној мори се не назире крај. Са ове дистанце, тих мучних априлских дана када смо били затворени у својим домовима можемо се присјећати са сјетом јер се сада суочавамо са још ружнијим сценариом, у којом се дан за даном обарају неславни рекорди о питању броја новооткривених случајева.

Вирус је и даље ту, чак се чини агресивнији него тих дана, када нам је страх умјесто крви кључао венама. Број потврђених случајева премашио је 4.040, а број тренутно обољелих нешто је мало мањи од 2.000.

Осим што су се бројеви увећали, и многе друге ствари су се промијениле нагоре.

Иако је привредна активност мало живнула, бројна предузећа су на кољенима. Штету због мањка посла у првим мјесецима епидемије у доброј мјери је анулирала Влада Српске кроз помоћ која је пружена радницима и привредницима, али вишемјесечни пад прихода и обима посла доноси далекосежније посљедице од којих се домаћа привреда неће лако опоравити. 

Оно што се промијенило је и стање у здравственим установама. Болницама у Зворнику и Бијељини пријети колапс због превеликог броја обољелих, а жаришта букте и у још неколико општина Српске. На измаку снага су и бројни медицинари који се већ пет мјесеци лавовски боре против вируса на који ни сами нису имуни јер су у вртлогу вулкана. 

Тај сићушни, али лукави "ковид 19" изненада је срушио планове људске популације. Отказао је на хиљаде спортских догађаја, концерата, изложби, хуманитарних акција, али се и попријечио на пут среће бројним заљубљеним паровима који су овог љета планирали да стану на луди камен. Умјесто да то велико, животно "да" гласно изговоре пред стотинама званица и уз музику и пјесму, били су принуђени на шапат само у присуству матичара и кумова. Пандемија се немилосрдно понијела и према средњошколцима који су овог прољећа полагали тај чувени испит зрелости. Једна генерација младих људи неповратно је изгубила узбуђење и срећу коју доноси матурски плес.

Највећу штету, ипак, је нанио породицама чије је чланове трајно отргнуо из њиховог загрљаја. Сви ти проблеми и посљедице које је корона проузроковала озбиљно су уморили људску популацију. Многи грађани су нервозни, депресивни и психички нестабилни, а свима је преко главе извјештаја и бројки о новозараженима. Природо, ако је и од тебе, превише је. Крајње је вријеме да свираш крај. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана