Свињарима свануло

Милијана Латиновић

На трпезама широм Републике Српске идуће зиме сигурно ће бити више домаће пеке и чварака јер ће на рачуне узгајивача свиња, који се годинама боре са нерентабилном производњом, ове године лећи више новца.

Овогодишњи правилник о подстицајима, по свему судећи, биће скројен по мјери свињара јер ће напокон за узгој расплодних крмача и товљених свиња добити веће подстицаје. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обећали су товљачима свиња подстицаје веће за десет одсто, што је и више него довољан разлог за задовољство.

Узгајивачи свиња у Српској годинама су упозоравали на лоше стање у овој области сточарства и истицали све недостатке и муке са којима се боре не би ли сачували производњу.

Многи су у том периоду борбе за опстанак били приморани да ставе катанце на своје фарме јер, како год сабирали, на рачунима су се низали само минуси.

На леђима свињара годинама се гомилају разни проблеми, од ниске цијене товљеника до нелојалне конкуренције која је гушила домаћу производњу. У сезони када би требало да се на домаћим фармама тражи прасе више потражња је никаква. Разлог томе је неконтролисан увоз свињетине из Европске уније која сваке године преплави домаће тржиште, а цијене увозног меса су испод сваке рачунице за домаће произвођаче.

Да агонија буде већа, често одјекне вијест о афричкој куги или некој новој болести која по Европи пустоши фарме и која би сваки час могла да закуца и на врата домаћих произвођача.

Бројни проблеми уз мале подстицаје годинама су тиштили товљаче свиња којима је напокон свануло и који ће, ако договор из ресорног министарства буде спроведен у дјело, а нема разлога да буде другачије, на крају године имати разлога за славље.

Сагласни су да има још много неправилности и потешкоћа које је требало да надлежни барем покушају исправити у корист домаћих произвођача. Прије свега, потребно је стати у крај неконтролисаном увозу и заштитити домаће произвођаче јер само тако ће фармери из Лијевча, Семберије и Посавине бити конкурентни на домаћем, али и другим тржиштима.

Не постоји ниједан разлог због којег би било ко у Српској радије пазарио свињетину из Европе ако знамо да на домаће тржиште веома често доспију отпаци из иностранства и да је храна произведена на домаћим фармама сигурно здравија и квалитетнија.

Крајње је вријеме да надлежни стану на страну домаћих пољопривредника и пруже им колико-толико солидне услове за производњу и тако врате наду да фарме неће пропасти и да се села неће претворити у пустиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана