Шверц оружја

Горан Маунага

Скоро да нема ниједне свјетске афере, у вези са шверцом наоружања, а да неки од њених главних актера нису БиХ и њени држављани.

То је, дакле, нешто слично ситуацији са терористима и тероризмом. Јер, исто тако, скоро сваки терористички напад у региону или широм свијета, директно или посредно, повезан је са БиХ.

Најновија афера је она у којој су држављани БиХ шверцовали наоружање у Шведску, за гетеборшку мафију. И да није било квалитетне сарадње МУП-а РС са надлежнима у Шведској, тешко да би токови и учесници тог криминалног посла икада били откривени.

Кад је ријеч о контроли и проналасцима шверцованог и скривеног наоружања на велико, мора се одати и признање припадницима SIPA који тај посао, иако усамљени и често уз слабу подршку Тужилаштва БиХ, до сада раде одлично.

Тужилаштву БиХ поднијели су неколико квалитетних извјештаја, уз доказе и свједоке, о пропустима приликом наоружања предвиђеног за уништавање, о фирмама у ФБиХ које су одговорне за то, о актерима од којих су неки припадници Министарства одбране и Оружаних снага.

Тужилаштво БиХ о томе за сада још ћути, не тражећи ни проширивање истраге, не одбацујући предмете али и не подижући оптужнице.

Али зато експресно реагује кад се ради о страначко-политичкој заштити, као што је то било у случају Шемсудина Мехмедовића. Иако је тај ратни шеф тешањске полиције, доказано, организатор скривања највећег складишта наоружања икад пронађеног у БиХ, које је, опет, открила SIPA, Тужилаштво БиХ је мјесецима по покретању истраге закључило да није надлежно у том предмету.

Тиме је, за разлику од досадашњих примјера начина рада SIPA и МУП-а РС на том пољу, дало прави примјер како не треба да се ради и показало гдје се налази велик дио узрока жалосног, катастрофалног стања кад је ријеч о спречавању шверца наоружања из БиХ. Јер ако Тужилаштво БиХ избјегава да процесуира те предмете, тим више што је ријеч о битном званичнику, ако минимизира све оно што на том пољу ураде припадници SIPA, онда с разлогом од шверцера можемо само да очекујемо још већу активност на том пољу.

Јер (на то су упозорили и надлежни) у БиХ је пуно скривеног наоружања које лако може да буде употријебљено или шверцовано. До каквих би то посљедица могло да доведе, не треба ни говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана