Шверц оружја

Горан Маунага

Крајње је вријеме да пред лице правде изађу они који су одговорни за дугогодишњи некажњени шверц наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава, почевши још од времена постојања ентитетских министарстава одбране па до већ извјесног учешћа појединаца из Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у сумњивим пословима.

Да се ту ради о “вишим интересима”, односно да су у тај посао умијешани они најмоћнији, недодирљиви, јасно је из чињенице да из Тужилаштва БиХ на свако питање о тим предметима већ годинама одговарају: “Истрага је у току”. A да, у ствари, истрага није у току, већ да је адактирана, доказ је и то што и 15 година од првих спознаја о томе да се оружје из БиХ шверцује чак и у земље које су биле под ембаргом још нико није одговарао.

Док крупне рибе слободно пливају, правосуђе маже очи јавности хапшењем двојице-тројице људи за које су успјели доказати да су продали или прошверцовали једну аутоматску пушку или неколико десетина метака.

A то што, и поред мноштва докумената, доказа и свједока, од стварног рада на предметима шверца оружја до данас заиста нема ништа, подсјећа на неке случајеве ратних злочина у којима су осумњичени припадници бошњачког народа. И у њима се, и поред необоривих доказа, такође отеже са подизањем оптужница. Зато становници живе у разложном убјеђењу да се неко моћан, ко је и изнад самих тужилаца Тужилаштва БиХ, смије и правди и праву и њима самима.

Да није тако, до сада би био процесуиран бар неко од оних за које су припадници SIPA, једине институције која се у посљедње вријеме истински бави овим криминалним радњама, у тим предметима поднијели извјештаје. Иако је SIPA од 2010. године до данас само за предмете “Претис” Вогошћа и “Бинас” Бугојно, фирме које су делаборисале вишак наоружања за Министарство одбране и Оружане снаге, Тужилаштву поднијела 11 извјештаја, од њиховог процесуирања није било ништа. Тужилаштво је поново на великом испиту, јер су пред истражиоцима SIPA саслушани и бивши министар одбране, директори предузећа која су упетљана у малверзације са оружјем и трговци оружјем. Тужилаштву се пружила нова шанса да покаже да нема недодирљивих. Лоптица је у њиховој половини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана