Швендименова правда

Жељка Башић
Швендименова правда

БAЊA ЛУКA - Сву лицемјерност Суда и Тужилаштва БиХ, на шта су представници српског народа у БиХ одувијек указивали, потврдила је посљедња одлука руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвида Швендимена да обустави истрагу у предмету Бешлагић и други који су осумњичени за ратни злочин у Тузли 15. маја 1992. године над припадницима ЈНA.

Осим што је обуставио вишегодишњу истрагу за "Тузланску колону", обуставио је истрагу против одговорних за страдање српских жртава у Брадини.

Каже Швендимен да нема довољно доказа који поткрепљују оптужбе против осумњичених за ратни злочин у Тузли, али не говори због чега предмет није уредно враћен суду у Бијељини од којег је преузет да се настави истрага те да потврди да ли има или нема релевантних доказа за осумњичене.

Ваљда силни снимци и документација који су достављени уз овај предмет као и бројни свједоци нису за Швендимена довољан доказ.

Ове скандалозне одлуке распламсале су бол породица српских жртава које су годинама стрпљиво чекале правду.

Оправдано они намећу питање зашто је он то учинио и то посљедњег радног дана на мјесту руководиоца одјељења, односно посљедњег радног дана у БиХ.

Да ли је Швендимен можда разочаран тиме што ипак неће још једну деценију дијелити (не)правду Србима и за то примати вртоглаву плату, желио свој бијес да искали на невиним људима који су тражили само казну за злочинце.

Народ у РС Швендименов потез назвао је злочином сматрајући да је прикривање злочина још већи злочин.

Занимљиво је да су бројни Срби у БиХ много прије Швендименове одлуке изјављивали да се не би ни зачудили да Тужилаштво и Суд БиХ обуставе све истраге против осумњичених за ратне злочине над Србима.

Срби и Хрвати су, изгледа, по њиховој логици, ратовали без људских губитака.

Породицама жртава остаје нада да ће злочинце правда стићи кад-тад и да ће сви злочини, па и они над Србима бити кажњени. И да у правосудним институцијама више неће бити таквих "дјелилаца правде" као што је Дејвид Швендимен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана