Свен и Бисера

Вељко Зељковић

Министарство иностраних послова требало би да буде репрезентативно тијело сваке земље. Тијело које својом спољном политиком и кроз дипломатско-конзуларну мрежу креира имиџ и углед земље. Ма како се она звала.

Посљедњих петнаестак година БиХ се баш и не може похвалити резултатима рада овог министарства. Дапаче. Скандали, непримјерене изјаве, бахато понашање и непотизам, обиљежили су рад овог министарства, које се већ годинама налази под контролом СДА.

Прво нам се десио Свен Алкалај. Живописни и непоновљиви лик чији су мандат од  2007. до 2012. обиљежили многобројни инциденти. Остаће упамћен и по култној реченици како је у вријеме свог мандата више времена проводио на тениским теренима него у својој канцеларији. 

И када се мислило да овог несуђеног “тенисера” нико не може превазићи, појавила се Бисера Турковић. Унапријеђени клон Алкалаја. Од првог дана свог министровања кренула је са “бисерима”, бахатим понашањем и заобилажењем свих прописаних процедура.

Приватизовала је министарство, а своје “дипломатске вјештине” користила је само у случајевима када је требало “интервенисати” приликом запошљавања чланова породице.

Ипак, највећи скандал је направила када је отворено путем друштвених мрежа подржала и стала у заштиту пресуђеног ратног злочинца, бившег команданта Армије РБиХ Сакиба Махмуљина, под чијом контролом се током ратних 90-их налазио и злогласни одред “Ел муџахедин”.

А онда је отишла и корак даље, те српског члана Предсједништва БиХ упоредила са Адолфом Хитлером, али се и обрукала приликом донације вакцине од стране Србије.

Бројни скандали и неозбиљност министара иностраних послова, нажалост, прелили су се и на дипломатско-конзуларну мрежу БиХ, па су и бројни амбасадори и конзули били у средишту скандала. Тако је Митхат Пашић за вријеме док је био савјетник у амбасади у Русији возио пијан улицама Москве, а бивши конзул у Паризу Велид Хамдичевић довођен је у везу са узимањем новца за издавање путних исправа лицима која не испуњавају услове за путовање у Француску.

Све љепше од љепшег. И онда се питамо што нас у свијету доживљавају као црну рупу. Какви министри, таква и држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана