Све по старом

Ведрана Кулага Симић

БиХ веома ријетко у књигу своје историје упише нешто ново, нешто лијепо и похвално, а иако се тако нешто деси, и то се убрзо зна вратити на старо и тако се у том кругу вртимо дуже од четврт вијека.

Земља гдје су странци годинама играли главну улоге, ведрили и облачили, а и данас су присутни ту, за шта смо дијелом и сами заслужни, тешко може да тврди да је суверена и она права.

Ова година се веома често помиње као година промјена. Година у којој нам се, према неким домаћим очекивањима, а бриселским сугестијама, смијеши и кандидатски статус за чланство у Европској унији, година у којој треба да средимо изборни закон и многе друге, али кључно питање је да ли ћемо и шта добро успјети да урадимо јер никако не проналазимо излаз из овог, нама својственог лавиринта препирки и блокада које не дају напријед.

Међутим, реалност је да морамо доста промијенити како бисмо напредовали и могли да станемо раме уз раме и са неким земљама из региона.

Једна од тих ствари је Изборни закон јер су и судови рекли да су, између осталог, постојећа правила дискриминаторска, али како сада ствари стоје тешко да ће струка успјети да то преокрене на боље јер политика овдје све конце држи у својим рукама.

Бројни политичари годинама уназад углавном гањају неке личне интересе, а на нека од посљедњих мјеста стављају онај општи. Онај који су обећали да ће га чувати и надограђивати како би свима, а не само њима, било боље. И некима од њих, одговарају оваква изборна правила која су на снази. Као и многа друга.

Времена за поправне испите је све мање, а задаци се само нижу. И домаћи и ови европски, а свим грађанима треба та нада да ће бити боље свима, а не још један доказ због које треба да спремају кофере и вребају прилику да оду далеко одавде и од овога по чему је БиХ надалеко и свима препознатљива.

Пандемија вируса корона јесте пореметила многима многе планове. Истина је, међутим, да су многи планови, и они реални и нереални, падали у воду и прије пандемије због политичких сукоба.

Све у свему, пред нама су тешки дани и доста турбуленција. И када је ријеч о држању пандемије под контролом и свих других питања која захтијевају одговоре. Све је неизвјесно, осим једног, а то је да не смије бити скупљања јефтиних политичких поена.

Сви се морају освијестити. И на заједничком, на републичком, кантоналном и локалним нивоу. Грађанима је одавно преко главе политичких игрица јер они на крају испаштају. Ни криви ни дужни. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана