Све по старом

Милијана Латиновић

Више од 1.000 радних мјеста у пословницама предузећа из Републике Српске које послују широм ФБиХ угрожено је јер су привредници остављени у немилости тамошњих власти.

 

Неједнак третман и изузимање из субвенција Владе ФБиХ, довело је фирме које имају сједиште у Српској и Брчко дистрикту на ивицу пропасти. Вјеровали су у обећања и најаве да ће федералне власти помоћи фирмама да премосте кризу у коју су доспјели због пандемије вируса корона, међутим, два мјесеца након што су привремено ставили кључ у браву, увјерили су се да су изиграни.

Селективан приступ у додјели субвенција који су на почетку кризе примјењивале кантоналне, примијенила је и федерална власт, па су они чије фирме нису регистроване у том ентитету остали кратких рукава, иако порезе и доприносе уплаћују федералној Пореској управи.

И не само послодавци, који се свим силама труде да никога не оставе без посла, да не доведу у питање опстанак бројних породица, изиграни су радници који су се уздали у помоћ тог ентитета.

За разлику од власти у Федерацији, која и ову кризу користи да направи разлику међу привредницима и покаже да онима који долазе из Српске и Брчког ту није мјесто, Република Српска помогла је и помаже све привреднике који послују на њеној територији, без изузетка.

Иста права приликом подношења захтјева за помоћ омогућена су фирмама које су регистроване у Бањалуци, као и онима чије је сједиште у Сарајеву, Бихаћу, или било ком другом граду у ФБиХ.

Такав однос федералне власти према привредницима из Српске само је потврда народне да криза из људи извуче најгоре. Многи су пандемију искористили и користе и даље за своје личне интересе, за политичка и друга препуцавања, а највећи терет, по неписаном правилу, на својим леђима носи голоруки народ. Због таквог маћехинског односа оних који конце држе у својим рукама више од 20.000 радника у ФБиХ остало је без посла. И док су се друге земље у вријеме кризе изазване вирусом корона окретале себи, штитиле своју привреду и раднике, сви недостаци БиХ испливали су на видјело. А криза је више него икада показала колико значи јака привреда. Без привреде и без квалитетне радне снаге сваки опоравак биће тежак. О томе очигледно не размишљају они који олако радницима уручују радне књижице. Вирус ће једном да нестане, или бар да ослаби, а живот крене нормалним током. Питање је ко ће тада пристати да ради за бахате послодавце који су већ на првој препреци отјерали раднике. Све оно што нас је снашло у протекла два и по мјесеца требало је да нас освијести да пређемо преко подјела и заједно станемо на ноге. Међутим, то очигледно није у интересу свима, а маћехински однос Федерације према фирмама из РС то по ко зна који пут потврђује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана