Све наше овце

Драгана Орловић

Одувијек је БиХ била необична земља. Необични људи, необични обичаји... Земља у којој је и немогуће могуће, и пред којом неријетко и највеће свјетске силе остају без текста и у чуђењу...

И таман када помислите да вас ништа не може изненадити у овој малој земљи на Балкану, гле чуда, преварите се!

Тако је недавно у посљедњем броју Исламских информативних новина "Препород" у тексту под насловом "Српски курбани на бошњачком хасталу", објављеном уочи Курбан-бајрама, изашао један чланак који би више био прикладан за рубрику "Вјеровали или не".

У том чланку, позиву или чему већ, позивају се муслимани да за Курбан-бајрам покажу мало економског патриотизма, те да курбане купују од муслимана.

"Али, наш Бошњак жели и јаре и паре, па за нешто нижу цијену купује курбане од Срба из Пала и из Источног Сарајева", пише у тим информативним новинама.

Да ли је могуће да је циљ оваквог позива заиста само жеља да се помогне Бошњацима који искључиво живе од продаје стоке, па да за вријеме празника зараде коју марку више!? С обзиром на то да је ово земља у којој је и немогуће могуће, претпоставићемо да је тако....

Дискриминација оваца, поред оних који их узгајају, постала је изгледа нова преокупација једног конститутивног народа у овој БиХ. Када су исцрпљене све друге могућности да се Срби и све што је српско спусти на најниже гране, прешло се на овце.

Очигледно је да стиже вријеме, или још боље речено, већ је стигло када се животиње за трпезу искључиво бирају по томе које је вјере домаћин који их узгаја.

Не дај Боже да се преварите па да узмете кокошку или овцу од оних других!

Подјела животиња на вјерски подобне и неподобне постала је тако нови вид ширења исламске вјере. Више код добрих муслиманских домаћина неће бити битно колико вјерују, већ које је вјере овца коју једу.

Послије обзнањивања ове нове вјерске стратегије, коју су осмислили исламски вјеродостојници, муслиманима не преостаје ништа друго него да помно бирају овце, а припадницима осталих вјера да своје овце не намећу овим првима, да не би дошли у искушење, починили гријех једући погрешну животињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана