Све нас је мање

Милијана Латиновић

Демографски трендови у БиХ одавно су упалили аларм да ће једна по једна општина у овој земљи полако одумирати и нестајати, као да никада у њима није врвјело од живота и дјечије граје.

Хиљаде становника, углавном радно способних одлази из године у годину у потрази за неким бољим животом.

На то упозоравају и из Свјетске банке наводећи да је због демографских трендова у земљи потребно хитно дјеловање. У најновијем извјештају наводе да БиХ убрзано губи свој најдрагоцјенији ресурс - људе, те да је емиграција из БиХ највећа у региону.

Грађевинари, механичари и електричари одлазе у толиком броју, да се недостатак тог кадра и те како осјети. Примјера ради, само 2016. године радне дозволе добило је 80.000 грађана из БиХ, а тренутно их у Њемачкој и у Аустрији има 436.000. И није ту више ријеч само о платама које су у Европској унији далеко веће него у оба ентитета у БиХ, одлазе многи и због свеопштег стања и атмосфере у земљи у којој се и 26 година од завршетка рата који нас је све завио у црно, звецка оружјем и у којој помирење и суживот зависе и даље од трагичних датума који се обиљежавају на све три стране.

Нису одласци на рад у иностранство од јуче. Било је тога и ранијих година, па и у вријеме бивше Југославије у коју се многи и данас куну и тврде да се у та времена живјело боље. И тада је било оних који су одлазили да раде у иностранство, али у та времена одлазили су појединци, а данас, трбухом за крухом одлазе читаве породице и немају намјеру да се врате.

Млади одлазе јер са изабраним занимањем овдје тешко успијевају да се запосле, а и ако им то пође за руком, онда су им плате мале, нису кредитно способни, јер јавна је тајна да се у нашој земљи и дан-данас плате дијеле у ковертама, па не могу да обезбиједе кров над главом.

Чекајући да се све коцкице посложе и да обезбиједе какве-такве услове да би засновали породицу, многи радије бирају да спакују кофере и купе карту у једном правцу. Тамо негдје, под туђим небом и сунцем које не грије као ово овдје, свију гнијездо и јачају наталитет неким другим земљама, док њихов родни крај изумире. И није то новост. Нажалост, тако је годинама.

Све мјере које су надлежни до сада донијели у циљу повећања наталитета добре су али недовољне да би сапријечиле одласке. Јер иако су посао и плата у врху листе разлога, нису једини. Много шта би требало да се промијени у земљи па да сви одахнемо и престанемо тражити разлоге да одемо. Без институционалне подршке и системских рјешења аутобуси који воде ка европским градовима и даље ће бити пуни оних који купују искључиво карту у једном правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана