Све нас је мање

Драгана Орловић

Деценијама уназад у Републици Српској и БиХ, као и у земљама у окружењу биљежимо пад наталитета.

Већ годинама се на демографске проблеме указује, воде разне дискусије, спроводе анализе, анкете, ангажују стручњаци, праве детаљни извјештаји, и ништа. Никакве конкретне мјере нису донесене.

Дјечији и матерински додаци и даље су минимални, субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове још минималније, а одлазак младих из земље све масовнији.

Удружења са четворо и више дјеце су посебна прича, јер они воде и посебне битке. Брачни парови који су се одлучили да имају више дјеце сусрећу се са потешкоћама гдје год крену. Од уписа малишана у вртиће до неразумијевања послодаваца (ако су међу оним срећнијим - који имају посао), до незапослености, која је један посебно тежак терет.

И док године тако пролазе, а конкретне мјере нико не предузима - статистике су неумољиве и све суровије.

Колико је ситуација озбиљна - или боље рећи алармантна, потврдио је и најновији извјештај Уједињених нација под називом "Изгледи свјетске популације", мада смо и без њега већ одавно све знали.

Прогнозе Уједињених нација најављују да ће број становника у БиХ бити све мањи и да ће до 2100. године опасти за готово два милиона. То је још само 85 година. А чак два милиона људи. Два милиона људи мање.

Према предвиђањима, у БиХ ће за 85 година живјети више стараца него дјеце, јер ће тада њену популацију чинити свега 13,2 одсто млађих од 14 година и 16 одсто старијих од 80 година.

Судећи према извјештају УН смањење броја становника погодиће и земље окружења, па ће тако у Србији број становника са садашњих 8,85 милиона 2100. године опасти на 5,33 милиона, у Црној Гори са садашњих 626.000 на 437.000, а у Хрватској са 4,24 милиона на 2,61 милион становника. Са смањеним бројем становника суочиће се и Македонија, Словенија и Албанија.

Исти овај извјештај предвиђа и да ће укупан број људи на планети са садашње 7,34 милијарде до 2100. године порасти на 11,21 милијарду.

Проста рачуница, број људи у свијету ће расти, али нас, нас ће бити све мање и мање...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана