Све нам оде “горе”

Данијела Бајић

Прије неколико мјесеци произвођачи жељеза, ових дана произвођачи ПВЦ и алуминијумске столарије. Поскупљење сировина на свјетском тржишту утицало је и на нашу микросредину па су рампу на досадашње колико-толико прихватљиве цијене дигле газде у грађевинском сектору.

Преведено на народски, без пуног износа више нема приче, јер више нико неће да ради, а да због солидарности са народом послује у минусу.

Због тешке ситуације на тржишту на прсте једне руке можете да избројите мајсторе који ће вам урадити комоду или плакар, уз плаћање на рате.

Да ствар буде још апокалиптичнија и цијене на продајним рафовима су подивљале.

Нарочито након муштулука од произвођача житарица и уљарица, који су дигли цијене па самим тим и фармери који скупље хране стоку, што је проузроковало поскупљење меса, на крају и хљеба.

Током најжешћег дивљања короне упозорења о могућим поскупљењима издавале су УН организације задужене за пољопривреду, без претјераног ефекта, јер су, на глобалном нивоу, цијене основних животних намирница порасле за трећину, у односу на прошлу годину.

Па је тако кукуруз “скочио” за 60 одсто, док су остале житарице у просјеку за око 26 одсто.

Без неопходних, али за сада непостојећих или ултраблагих, интервенција држава нижу се само оправдања за новонасталу апокалипсу.

Ако већ и досади корона као изговор, неко се сјети да помене лошу жетву, вишу цијену сирове нафте па самим тим и транспорта.

И ту негдје долазимо до Републике Српске и помпезно најављеног повећања плате, тачније повећања неопорезивог дијела плате за сваког радника.

Да не улазимо у појашњавање компликованих финансијских термина и тај сегмент бисмо најбоље разумјели народским језиком, а он је суров. Рачуница каже да ће запосленима код приватних послодаваца бити увећана плата за 20 КМ, али само ако већ имају плату од 700 КМ. За оне са примањима од 600 КМ повишица износи десет марака.

То се у хаосу поскупљења лако преведе на килограм банана и јабука, плус литра јогурта и хљеб. То се, сложиће се многи, све поједе за дан или два. Шта је са остатком мјесеца?         

Далеко од тога да је било које повећање плата, макар и минорно, осуђујуће, али чињеница је да народ, у ова тешка времена, броји сваку марку и хируршки прецизно сијече плату да би премостио мјесец.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана