Све ће то народ платити

Жељка Домазет

Да би буџет институција БиХ ускоро могао да се нађе на удару због нових, непланираних трошкова показује и то што у Парламенту усвајају измјене закона које се тичу плата у Оружаним снагама БиХ.

Да су плате војника и подофицира мизерне и да их треба повећати нико не може порећи, али исто тако стоји и то да је за реализацију овог законског рјешења неопходно годишње обезбиједити додатних готово десет милиона марака, којих једноставно нема. Симптоматично је и то да о овом законском приједлогу своје мишљење није дало Министарство финансија БиХ, које је дужно, као уосталом и друге институције, да се држи усвојеног буџета.

Да је ријеч о чисто популистичком приједлогу јасно је као дан, јер је у парламентарну процедуру упућен ни мјесец након усвајања буџета, а неколико мјесеци уочи избора. Да је популизам по сриједи говори и чињеница да је сличан закон и раније донесен нетом прије избора, када је војницима омогућено да у пензију иду са навршених 35 година.

И док посланици изгласавајући оваква законска рјешења желе да за собом повуку бирачку машинерију, са посљедицама усвајања оваквих закона суочавају се они који те законе морају да спроведу и из ничега створе десетине милиона КМ.

Поред чињенице да је раније Министарство финансија јасно рекло да нема говора о повећању буџетског оквира и да је сличан приједлог из самог Министарства одбране одбијен јер је буџет овој институцији мањи него прошле године, ту је и негативан став о оваквом захтјеву и законском рјешењу Међународног монетарног фонда, који је јасно рекао да је БиХ земља која има прескупу администрацију и да новац не може немилице бити трошен у јавном сектору.

Да ли ће ово законско рјешење заиста бити изгласано и у Дому народа или ће бити оборено, остаје да се види. Оно што је јасно као дан је чињеница да се у овој земљи ни буџет ни мораторијум на ново запошљавање не поштују. Чињеница је такође да је БиХ земља са најскупљом администрацијом и да никоме не пада на памет да снизи плате званичницима, који су за нерад енормно плаћени, да би новац пребацили војсци, која нема ни просјечну плату и једе конзерве којима је рок већ истекао.

Није немогуће да на папиру војска и добије повећање плата, а о томе одакле ће оне бити исплаћене размишљаће се након избора. У овом моменту је за странке битан сваки глас, а када се заврши гласање, ко опстане и остане нека размишља одакле ће намакнути паре. А увијек је то било по оној: "Све ће то народ платити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана