"Швалерчина"

Горан Маунага

Редакцијски колегијум "Гласа Српске" дуго се двоумио да ли да објави разговор с Милошем Шмитраном, бившим начелником Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у градској управи Бањалуке, у вези са његовим "швалерским излетима". Ријеч је о скоро потпуно непримјереном садржају који није за млађе од 18 година, односно о ономе о чему редовно извјештава "жута штампа".

Али, с друге стране, ријеч је и о лицу које је чак три мандата провело на функцији начелника одјељења, која сама по себи подразумијева поштену и карактерну личност, човјека високоморалних начела, што Шмитран свакако није.

Е баш зато смо закључили да то, мимо уобичајене праксе, треба објавити, не би ли и тако, поред открића и објављивања да Шмитран има осам станова, од којих је шест стекао за вријеме начелниковања, упозорили одговорне да друштво нема шансе за опстанак, ако се на функцијама налазе морални профили "типа Шмитран".

То што је баш таква "личност" постављена баш на функцију одјељења које би требало да води рачуна о најосјетљивијим категоријама становништва, наводи на закључак да се неко с нама бескрајно шали, да нас исмијава.

Кад је Шмитрану приговорено да би бар због оних 150.000 незапослених требало да одступи с функције и престане је злоупотребљавати за лично богаћење, он је рекао да није крив што је способан и што су други процијенили да је неопходан, да би нас касније "разговорио" и својим швалерским догодовштинама. Поред његовог редовног љубависања у радно вријеме по становима стеченим на сумњив начин, све указује на то да је он добијање помоћи условљавао сексуалним услугама.

Онај ко је предлагао и постављао Шмирана баш на ту функцију засигурно је знао његов психолошки профил и све његове карактеристике. Ако није, а овај послије показао своје право лице, онда је накнадно могао да тражи и његову смјену.

Ваљда би требало да у градској управи има и нека инстанца изнад њега и начин да се, по сазнању о његовим неподопштинама, он склони са те функције.

Данас се "у позадини" намножило толико Шмитрана који се годинама богате злоупотребљавајући функције, да то једноставно постаје неиздрживо. А кад они, попут Милоша Шмитрана, још додатно покажу своје право лице, потпуну моралну изопаченост, остаје нам само да се запитамо како, зашто и докле смо то стигли?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана