"Швајцарац"

Марина Чигоја

Одустајање Централне банке Швајцарске од трогодишњих напора да се вриједност франка вјештачки одржи на ниском нивоу изазвала је праву пометњу на свјетским берзама, али је донијела и огромне проблеме грађанима који имају кредите у францима.

Невјероватно звучи податак да је Бањалучанину преостали дуг по кредиту у "швајцарцима" преко ноћи повећан за чак 12.000 КМ. Ипак, то се догађа и његов случај није усамљен. Таквих је у БиХ на хиљаде и питање је дана до када ће моћи отплаћивати дугове.

Иако поједини стручњаци мисле да су грађани који имају кредите у швајцарској валути сами криви за своје проблеме, јер су по њиховом узимању имали доста ниже рате него они који су се одлучивали за скупљу, али сигурнију варијанту - кредите у еврима или маркама, овим људима, ипак, се мора помоћи.

Сигурно је да значајан број ових грађана неће моћи враћати рате које су драстично веће него што је то било прије само неколико дана и сигурно је да би се без одговарајуће реакције направио зачарани круг у којем би сви били на губитку. Ни банкама није у интересу раст проблематичних кредита, који су у БиХ и без овог проблема на високом нивоу, а до тог би неминовно дошло уколико не буде пронађено рјешење за кредите у "швајцарцима".

Због тога се као најрационалније рјешење намеће фиксирање курса франка за клијенте који имају кредите у овој валути. Тиме би се рате грађана вратиле у нормалне оквире, а сигурно је да ни банке не би имале губитке. Такво рјешење већ је најављено у Хрватској, а и власт у Србији је најавила да ће се укључити у рјешавање ових проблема.

Вапаји грађана који враћају кредите у "швајцарцима" све су гласнији, проблеми су огромни, а хоће ли банке и надлежне институције у БиХ имати слуха и понудити рјешења требало би да видимо наредних дана, с обзиром на то да је најављен и састанак представника Владе РС, надлежних институција и банака на којем би требало да буду понуђене мјере за излазак из проблема.

Једно је сигурно, уколико рјешења не буде, то неће погодити само дужнике него и банке с обзиром на то да многи неће бити у стању да враћају зајмове. Владе, агенције за банкарство и банке су на потезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана