Сувишни закупи

Ведрана Кулага Симић

Енормна потрошња, бројне грешке и кршење правила само су неке од ставки по којима се Министарство иностраних послова БиХ може препознати из свемира. Овај низ може да се настави са примјерима скандала, нерационалности... и тако даље и тако даље. Само, тешко да се у том низу и тој потрази могу наћи и неке свијетле тачке.

Aнализа стања у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ само је потврдила многе ствари на које се одавно упозоравало, а на шта су многи надлежни били и слијепи и глуви, а зашто је то тако било, ваљда ће показати дани који су пред нама.

Десетине милиона марака ресорно министарство је годинама трошило на све и свашта, а на сцени је и даље неефикасна ДКП мрежа, у амбасадама сједе нестручни људи који не знају ни да се како треба споразуме са људима у чијим земљама раде.

И како онда да очекујемо нешто добро од таквог ресора и да ли уопште онда више и треба да се чудимо лошим резултатима рада и још горим извјештајима о ревизији финансијских извјештаја?

Да се у МИП-у годинама издвајају енормни износи за плате, накнаде, смјештај и путовања тамошњих запослених, али и оних који “бране боје” ове земље у свијету, свима је више јасно, али се низу ових трошкова, што је још поражавајуће, могу само додати нови. Никако одузети. Ради се о трошковима закупа.

Иако су БиХ, по основу Споразума о сукцесији бивше СФРЈ, припали многобројни објекти амбасада и даље се плаћа закуп ДКП-а, јер, гле чуда, ресорно министарство није још преузело добијене објекте или преузете није привело намјени.

Aнализа стања у ДКП-има је показала да се, поред те чињенице, исплаћују из буџета на хиљаде и хиљаде марака мјесечно да би се измирили трошкови закупа, а резиденције су преузете. Примјер је свакако Aмбасада БиХ у Лондону, која је преузета, а да истовремено МИП плаћа закуп резиденције скоро 8.000 марака мјесечно.

И шта даље рећи о стању у МИП-у, а не поновити нешто што је већ речено? Како, када се мало шта ради да би се ситуација на терену поправила.

Aнализа стања у ДКП-у је урађена. У њој је приказано пуно, почев од тога какво је стање у амбасадама, односно да ли или не испуњавају оно што се од њих и очекивало, па све до тога колико се новца, изгледа, мјесечно узалуд баца.

Сада чекамо и званичне реакције на ову анализу и да се једном за све времена стави тачка на овакво стање у МИП-у и ДКП-има, које годинама не води нигдје, осим у све дубљи амбис.

Зато смо, надајмо се, ако ништа друго, барем корак ближе од почетка краја!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана