Супервизија

Свјетлана Шурлан

Супервизор за Брчко Родерик Мур јуче је суспендовао свој мандат супервизора.

Многи су остали у недоумици, шта то, у ствари, значи. Остаје ли супервизија и даље, је ли она укинута и која су даља овлашћења супервизора са “замрзнутим” овлашћењима.

Да међународна заједница ни дан-данас не игра по правилима видљиво је и из тога да се супервизија укида, али остаје надгледање.

Није разјашњено, али је очигледно да ће се исти тај супервизор сваки час вратити и поново права становника Брчког узети у своје руке.

Потребно је вратити се на почетак цијеле приче.

Од 1995. године очекивало се од Трибунала да донесе одлуку о међуентитетској линији разграничења на подручју Брчког, али се у тадашњој политичкој атмосфери и околностима то испоставило као немогуће. Брчко је тако стављено под међународну супервизију, а супервизор је имао овлашћење да доноси какве год пожели законе, прописе, правила...

Та правила су била изнад свих и обавезујућа за све, једном ријечју када су жељели да “дијеле правду”, странци су без било каквог устезања то и радили.

Као што се наводи на почетку, од Трибунала се очекује да донесе одлуку о окончању супервизије, а не од ПИЦ-а, јер Трибунал може да одлучује све док га супервизор, уз сагласност високог представника, не обавијести да су ентитети у потпуности испунили своје обавезе у омогућавању успостављања институција дистрикта и да те институције функционишу ефективно и по свему судећи трајно.

Од Феранда, Метјуза, Кларка, Џонсонове, Грегоријана, па до Мура мијењали су се супервизори за Брчко, сваки на свој начин испуњавајући своје хирове и жеље. Сви заједно су испуњавали хирове међународне заједнице. Данас нема супервизора, али има Трибунал и његов предсједник који у сваком моменту може наново да нам загорча живот.

Без обзира на то што су домаће снаге “замрзавањем” супервизије на неки начин ослобођене дугогодишњих окова супервизије, прича о овоме дефинитивно још није завршена. Ни близу. Јер, међународна заједница очигледно није спремна да спакује кофере својим “представницима” и затвори за собом врата. A то је оно што овом народу треба - никаква замрзавања и суспензије!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана