Суноврат правосуђа

Жељка Домазет

Правосуђе у БиХ на климавим је ногама и готово нико више не вјерује правосудним институцијама. То би могла потврдити свака анкета јер ће готово сваки грађанин ове земље рећи да у том сегменту има нешто труло. Реформа сектора правде, у коју је међународна заједница уложила силан новац, довела је до тога да је пријератни правосудни систем некадашње нам заједничке државе био један од примјера добро устројеног система, који је на све начине срушен, као и некадашња држава.

Да правосуђе није одговорило задатку потврђује и недавни однос посланика који су сатима расправљали о извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ и нико од њих није те извјештаје из 2017. и 2018. године хтио да подржи. Иако је ријеч о извјештајима који су стари двије-три године, врло је индикативно да нико није желио да их прихвати, те су закључили да је неопходно одржати посебну сједницу на којој би се расправљало о стању у правосуђу ове земље.

С друге стране, због трулости правосудног система на коју годинама указује и стручна заједница, индикативно је да законодавна власт ове земље већ одавно не реагује и покуша да поправи оно што у трећем стубу власти не штима. Сви констатују да се на позиције и тужилаца и судија бирају политички подобни, да су оптужнице углавном на климавим ногама, да најсложенији предмети ратних злочина ни четврт вијека након рата нису ријешени, да се за корупцију и криминал не оптужују и не осуђују крупне рибе, али они који би у ту област такође требало да ријеше не чине ништа и стара мантра како је правосуђе на климавим ногама се понавља из године у годину.

Цијелој причи о стању у правосудном систему ове земље нису помогли ни “независни извјештаји” попут оног који је недавно објелоданио Рајнхард Прибе, јер по свему судећи онима који би требали и могли да повуку неке радикалне потезе да се стање ријеши набоље то сасвим сигурно не одговара. Ако имамо у виду чињеницу да су у реформу правосудног система у БиХ уложена значајна средства, да се плаћају такође енормна средства због лоших оптужница које падају, због нереално дугих судских процеса и иних слабости у правосуђу, онда је сасвим сигурно да су правда и правичност од ове земље давно окренули леђа и да по свему судећи немају намјеру да се врате.

Не буде ли ова земља у правосуђу што скорије направила корјените промјене и у судске и тужилачке клупе увела професионалце, а не политички подобне људе, сасвим сигурно ће и правосудни систем одвести путем којим је води и добар дио политичких елита и из кога се повратак не назире.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана