Суноврат правосуђа

Жељка Домазет

Хашки трибунал случајеве злочина које су у БиХ починили муџахедини уз зелено свјетло и благослов ондашњег бошњачког политичког, војног и полицијског руководства, под ознаком "хитно" прослиједио је правосудним институцијама ове земље већ одавно.

И поред тога и чињенице да су у Тужилаштво БиХ прослијеђене хиљаде страница документације о тим злочинима у којој се као осумњичени помињу бивши командант Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиб Махмуљин и актуелни предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и ратни начелник ЦСБ Шефик Џаферовић, све је окончано наредбом о обустављању истраге.

Да је ријеч о послу који је од почетка носио епитет узалудне приче, јасно је и због чињенице да је случај "Џаферовић и Махмуљин" дат тужиоцу који је у Тужилаштво БиХ примљен прије двије године без иједног дана праксе на предметима ратних злочина. Тужилац који је требало детаљно да истражи долазак и злочине муџахедина у БиХ за цијели свој радни вијек није учествовао ни у једном предмету који се бавио ни "обичним" убиством и сасвим је јасно да најтежа кривична дјела каква су ратни злочини за њега представљају научну фантастику. Овакав однос Тужилаштва БиХ према најсложенијим предметима ратног злочина није ништа друго до суноврат правосуђа и правде.

Ако се има у виду чињеница да Тужилаштво БиХ најсложенија кривична дјела каква су ратни злочини даје необученим и неуким тужиоцима, а да су тужиоци који изузетно познају ову област гурнути у страну или да их из којекаквих разлога смјењују, онда је сасвим јасно да овом земљом још задуго неће овладати право и правда.

Јасно је као дан и да породице несталих задуго неће пронаћи кости својих страдалих чланова, да ће злочинци слободно шетати и да ће правосуђе ове земље још дуго служити за обрачун са неистомишљеницима и бити арена за политичке монтиране процесе и разрачунавање са онима који макар само и покушају ствари да доведу у ред.

Наредба Тужилаштва БиХ да обуставља истрагу против Џаферовића и Махмуљина сасвим сигурно представља звоно за узбуну српској јавности због двоструких аршина, јер се оваквим наредбама шаље порука да српском народу треба оставити анатему вјечитог кривца.

Настави ли се оваква пракса, Тужилаштво БиХ ће трасирати пут БиХ да постане вјечито жариште сукоба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана