Суноврат правде

Жељка Домазет

Суд БиХ, када је ријеч о злочинима почињеним над Србима, може се по ко зна који пут констатовати, има различите аршине. Тас правде одавно се посвађао са богињом правде која је завезаним очима дијелила правичност не гледајући ко је у питању него судећи по недјелима. У Суду БиХ богиња је извргнута руглу.

У том суду у предмету “Ђакић и други” примијењен је блажи законски пропис из бивше Југославије који се редовно примјењује када се суди Бошњацима, а затим је пресудио “испод законом предвиђеног минимума”. 

Судија Џемила Беговић је, због различитих предмета ратних злочина у којима је била и тужилац и судија, давно поручила да никада неће пресудити ниједном Бошњаку, а остала је да буде у судском вијећу још само у предмету “Ђакић”. И још једном се у лице насмијала српским жртвама.

Скоро па невјероватно звучи њена констатација да се у Суду БиХ није унакрсно могао испитати кључни свједок који је преминуо три мјесеца након подизања оптужнице против Ђакића и других, али је “заборавила” да узме у обзир друге свједоке који су видјели ко и како убија и цивиле и рањенике.

Тужилац Мирослав Јањић је ван разумне сумње доказао да су Ђакић и његови подређени починили ратни злочин против заробљеника и цивила, али Суду БиХ и судији Беговић то није довољно јер је ријеч о злочину који су починили Бошњаци над Србима. Изричући првостепену пресуду уживала је читајући наводе једног од свједока, како је Ђакић рекао да су убијена “три пса иако није било спортски”. На ове констатације и на ове ријечи свако иоле нормалан би занијемио и вриштао до неба. У Суду БиХ се такве ствари дешавају и на такав начин се суди и пресуђује.

Признање усред Суда БиХ да се према блажем закону који се примјењује само када је ријеч о предметима у којима су жртве српске националности и да је и према том блажем закону изречена казна “испод законом прописаног минимума” није ништа друго до јасан доказ да је правосуђе на нивоу БиХ заглибило у суноврат из којег се неће извући.

Чињеница да се Србима суди по закону који је донесен након ратних сукоба на овим просторима, а Бошњацима по закону бивше нам заједничке земље, није ништа друго до јасан показатељ да су правда и правичност од ове земље давно окренуле леђа и да су пресуде изречене у Суду БиХ још једна варница која може запалити ову, на све начине подијељену и разорену, земљу.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана