Суноврат ЦИК-а

Жељка Домазет

Након многобројних вијећања, развлачења и петнаестодневног чекања, Централна изборна комисија (ЦИК) донијела је одлуку којом одбија захтјев Републичке изборне комисије за одржавање референдума о Дану Републике за доставу бирачког списка.

Одлука је, наравно, донесена прегласавањем српских чланова ЦИК-а.

У ЦИК-у су устврдили да је захтјев Српске "неоснован и недопустив".

У исто вријеме, примјера да су достављани бирачки спискови за референдуме локалних заједница, опозиве начелника и којекакве глупости било је напретек.

Али, ето, недопустив је један захтјев и то само зато што је дошао из Републике Српске и што се односи на референдум о 9. јануару као Дану Републике.

О приједлогу према којем Српској треба уступити бирачки списак није се ни гласало, Срби у овој институцији су прегласани, а није се жељело гласати ни о томе да се ствари не пресијецају преко кољена и да се види на који би се начин могли доставити најажурнији бирачки спискови.

Укратко, ријеч је о циркусу без преседана.

Јасно је као дан да се ЦИК претворио у политичко тијело и да је подлегао притисцима бошњачких политичара и свих оних који су га спутавали у томе да поштује закон.

Јер, у цијели циркус са референдумом уплеле су се различите амбасаде, ПИЦ, високи представник и разне друге ненадлежне институције, па је ЦИК стјеран у мишју рупу и дошло је до суноврата ове институције, која је своју независност, не обазирући се, погазила.

Ушао је ЦИК у безакоње из којег ће се тешко пробудити и вратити углед који је имао.

Како ће Република Српска ускоро отворити аутопут "9. јануар", не би требало, како рече члан ЦИК-а Бранко Петрић, да нас изненади и забрана да се не смијемо возити њиме због његовог назива.

Јер апсурда у овој земљи је напретек, па није необично да им додамо још један.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана