Суноврат бх. дипломатије

Горан Маунага
Суноврат бх. дипломатије

Уништавање бх. дипломатије, које је започело промјеном Закона о Савјету министара БиХ у вријеме кад је министар иностраних послова био Младен Иванић, а чиме је фактички озваничено и дипломатско дјеловање на штету Републике Српске, до данас је попримило размјере суноврата.

То разарање основног ткива Српске тада је започето Иванићевим преузимањем свих ингеренција у МИП-у, обезвлашћујући замјеника министра и потпуно укидајући функцију другог замјеника.

Први тадашњи Иванићев потез, умјесто било каквог рада у интересу РС, било је слање инструкције дипломатско-конзуларним представништвима да спусте заставе на пола копља и отворе књиге жалости у свим амбасадама поводом смрти ратног предсједника Предсједништва РБиХ Aлије Изетбеговића.

У склопу тога, Иванић је начинио и још један гаф, први који подсјећа на касније самостално, потпуно отуђено дјеловање министра Свена Aлкалаја. Дакле, Иванић је тада потписао ту инструкцију иако за то није постојала одлука Предсједништва БиХ, јер није било консензуса око проглашења дана жалости.

Такав начин рада, такође у корист БиХ, али и у свом интересу, касније је обилато упражњавао, све до данас, Aлкалај.

Било би логично да је, док је био министар и Иванић искоришћавао законске одредбе радећи у корист РС, али то се једноставно није десило. Иако је то могао, он ништа није урадио за Српску.

Зато је Aлкалај, искоришћавајући поменути промијењени Закон о Савјету министара, присвојио Министарство иностраних послова и постао отуђени центар моћи коме нико ништа не може.

Одмах је почео да поставља и смјењује људе који се допадају, или не, њему и његовом страначком шефу Харису Силајџићу, да путује самоиницијативно по свијету и тамо ради шта зажели. Годинама он доноси инструкције, наредбе, постављења без одлука Предсједништва БиХ.

A да је одлука Силајџића, као члана Предсједништва, Aлкалају довољна исто као да се ради и о консензусу, показало је и то што ће, ево, на сједницу Савјета безбједности УН, умјесто званичне делегације БиХ, коју Предсједништво БиХ није ни одредило, отпутовати Силајџићева делегација чија је претходница већ тамо отишла са Aлкалајем на челу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана