Суморне прогнозе

Драгана Орловић

Република Српска већ деценијама се суочава са негативним демографским трендовима. У свим локалним заједницама и лани је уписано више умрлих него рођених, а у чак пет општина није стигла ниједна беба.

Према процјенама стручњака, уколико овако лоше статистике буду настављене, у идућих 50 година могли бисмо остати без четвртине тренутне популације, с тим да у ове суморне прогнозе нису укалкулисане и пројекције исељавања становништва, које чине око 80 одсто демографске слике.

Подстицање наталитета у Републици Српској тренутно се остварује кроз бесплатне програме вантјелесне оплодње за парове који имају проблема са зачећем. Ту је и исплата разних једнократних новчаних помоћи те матерински додатак који се додјељује незапосленој мајци до годину дана старости дјетета.

Недавно је донесена и одлука да Влада Републике Српске, као вид подршке пронаталитетној политици, у буџету за 2022. годину измијени одредбе Закона о дјечијој заштити Српске, чиме се први пут уводи накнада и за прво рођено дијете, која ће бити истог износа као и за друго и четврто дијете. Међутим, стручњаци кажу да је све то недовољно. И јесте.

Неопходно је донијети низ, прије свега, системских мјера да би било повећано рађање дјеце, али и смањен све већи одлазак младих људи у иностранство. То се може урадити, прије свега, развојем економије, јер само она обезбјеђује радна мјеста и сталан извор прихода.

Наравно, не треба заборавити и на економску еманципацију жена. Поред тога, неопходно је финансијски обезбиједити приступ смјештају, нарочито за младе и младе брачне парове, што ми донекле и чинимо.

Требало би наћи и начина да се у стоодстотном износу субвенционише боравак дјеце у вртићима, али и уведу флексибилнији радни аранжмани, прилагођени родитељству.

Када све ове елементе успоставимо, онда се доноси и финансијска политика. Ако људи, посебно млади, имају приступ квалитетном образовању и здравственој заштити, ако имају стабилан посао и обезбијеђене услове за подизање дјеце, сигурно је да ће мање емигрирати. А то нам је циљ, што значи да нам преостаје још само да пронађемо начин како да га што прије реализујемо...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана