Сумњиве расподјеле

Ведрана Кулага Симић

Расподјела новца из буџетске касе и других извора прихода са било којег нивоа власти у БиХ требало би да буде по закону и другим прописима, али се често деси нешто што укаже на супротно.

Посљедњи примјер воза који је искочио из шина забиљежен је у Министарству цивилних послова БиХ, које је на сумњив и нетранспарентан начин подијелило огромне суме новца одређеним институцијама. А оне су на адресама у Сарајеву.

Подаци показују да ће више од милион марака доћи у буџете институција културе, од чега ће у РС стићи само 177.000 КМ, а некада је важило правило да се укупна расположива сума додјељује свима подједнако.

Пракса је, нажалост, показала да све није тако.

И ово није усамљен примјер. Одавно је познато да се новац некима даје често и када год затраже, док неки морају да буду на чекању ко зна колико времена.

Јасно је да појединци имају фаворите и да очигледно неке воле више него друге, али професионалност и одговорно поступање са новцем то не смије да трпи.

Јер у супротном, какву то поруку шаље свима онима који аплицирају на некаквом конкурсу или позиву, а одбијеницу добију само зато што нису нечији миљеници у институцији која дијели новац?

Расподјеле новца из резерве и грантова треба да буду према јасно утврђеним критеријумима и правилима, а не да се увијек траже "рупе" у прописима да би неко добио више, а да на то једноставно нема право, ако се ради без "муљања".

У протеклим годинама било је, нажалост, доста примјера који су јасно указивали на нетранспарентно трошење новца у институцијама на нивоу БиХ, али и много случајева гдје су се многи запитали по којој основи су они или ови добили новац, а не други, иако су предочили све разлоге за то.

Овога пута су спорне институције културе. Новац су добиле оне које су смјештене махом у Сарајеву, а празних руку су остале институције у Српској.

А требало је да све буде равноправно. Та прича треба да буде завршена што прије и да се ту подвуче црта.

Ако постоје правила, она су ту да би била поштована, а не да би служила као изузетак, како то све више чине у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана