Сумњиве набавке

Ведрана Кулага Симић

БиХ је годинама на дну регионалних и других листа по транспарентности јавних набавки и тешко је повјеровати да ће у скорије вријеме направити велики искорак ка врху.

Најновији годишњи извјештај о броју и вриједности закључених уговора из области јавних набавки показао је да је лани, званично, договорено више од 180.000 послова чија цијена премашује три милијарде марака, што је око милијарду више него у 2017. години.

Занимљиво, али и забрињавајуће је да је од јануара до краја децембра лани, како се у народу каже, иза кулиса договорено више хиљада послова укупне вриједности 353 милиона марака, што је, такође, далеко изнад вриједности која је евидентирана годину дана раније.

Од тих милионских цифара многима се заврти у глави. Оне, с друге стране, још више добијају на снази ако се оправдано посумња да се многи уговори и послови из јавне сфере договарају далеко од очију јавности и да се рупе у закону и “хитни случајеви” почесто ваде као кец из рукава.

Јавне набавке представљају област у којој царују вишемилионски износи и у којој се често истиче да свака набавка мора бити транспарентна да би корупције било мање. То је, како су поручивали, кључни циљ измјена Закона о јавним набавкама које, према ранијим најавама, свјетлост дана требало је да угледају поодавно, али, ето, још нису дошле на дневни ред.

Обећања и мртвих слова на папиру је забиљежено и превише, али ефеката у пракси нимало или веома мало. Агенција за јавне набавке БиХ поново је указала на чињеницу да поједини уговорни органи годинама крше закон и праве исте или сличне грешке у корацима. И никоме ништа.

Годинама се у извјештајима понавља да су евидентне грешке у том процесу од почетка до краја - од припреме тендера до закључивања уговора. Томе у прилог иде и податак Канцеларије за разматрање жалби која је од јануара до краја децембра прошле године запримила рекордан број притужби на расписане тендере, односно више од 3.600.   

Јавне набавке су, уз неке друге области, веома подложне корупцији и зато је природно да се обичан народ запита да ли је све у складу са законима када се послови закључују преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавки, познат и као посао у четири ока. Да ли двије стране тада стварно морају да том и том послу приступе на тај начин који закон препознаје махом у случајевима хитности или је у питању нешто сасвим друго.

БиХ, било како било, из коријена мора да мијења одређене ствари ако мисли да напредује у било ком правцу. Биле то јавне набавке, демократија или економија, социјална сфера и друштво у цјелини.

Те промјене морају да иду од врха. Сваки секунд је драгоцјен баш као што је драгоцјена и свака транспарентна јавна набавка.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана