Сумњива роба

Маријана Миљић Бјеловук

Да се на полицама широм Републике Српске може наћи све и свашта показало се у протеклим данима када су из сјенке свих тих производа "изашли" они нимало пожељни.

Анализе, случајне и намјерне, показале су да је тржиште Српске преплављено сумњивим и неисправним производима, који нису нимало безазлени по живот и здравље, већ сасвим супротно, могу да нанесу озбиљне повреде потрошачима приликом коришћења.

Столице за храњење малишана, упаљачи, фенови, свјетиљке, продужни каблови, те плутајућа помагала за учење пливања, али и сунчане наочаре само су неки у мору производа који су неисправни, а који су у прошлој години повучени са тржишта Српске.

Очигледно је да многи приликом куповине никако не могу да утврде да ли је неки производ исправан или не, те да ли ће експлодирати приликом првог или другог коришћења, па тако издвајају новац за "мачку у џаку".

Штету највећу на крају сноси сам потрошач, који у овим ионако тешким временима, плаћа производе који су му потребни у одређеном периоду, а на крају у најмању руку добије само бескорисну или робу. Наравно, ако се могућност "ватромета" изузме из могућности.

Осим тога што не може да даље користи производ још гора је чињеница да је из фенова, свјетиљки, те продужних каблова, вребала опасност од струјног удара и експлозије.

Ипак, тржиште РС је преплављено опасним предметима за кућну употребу, а свједоци смо и разних других увозних малверзација, јер се у продаји нашло и месо, те воће и поврће сумњивог поријекла. Очигледно је да се увозним лобијима у Српској тешко може стати у крај, јер је у више наврата упозоровано да у РС завршава роба сумњивог поријекла која је опасна по здравље људи. Међутим, и поред свих тих усмених и писмених упозорења, све је остало исто. Само новца, за утрошено, више нема.

Једно је сигурно. На полицама се налазе бројни производи који данас, сутра или у идућем периоду, нажалост, некима могу да нанесу озбиљне посљедице и то је и више него довољан разлог да одговорни за контролу засучу рукаве, али и да неки отворе "четворо" очију и наћуле уши приликом увоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана