“Шуме” и дубиоза

Марина Чигоја

“Шуме РС” настављају по старом. Иако им се у више наврата излазило у сусрет и остављало додатно вријеме да поправе своје пословање и испуне обавезе, руководство “Шума” не чини ништа о том питању. Напротив! Чини се да ово предузеће из дана у дан срља у све безизлазнију ситуацију.

И послије пола године од посљедње расправе о стању у “Шумама” гледамо стари филм.

Разноразни лобији и политички интереси не престају да уништавају једно од ријетких предузећа у Српској које има све предуслове да буде на самом врху листе успјешних. Нажалост, слика “Шума Српске” коју данас видимо далеко је од тога.

Тако се, као дежа ви, понављају пароле да “Шуме” настављају са неиспуњавањем својих обавеза према дрвопрерађивачима у РС, доводећи на тај начин у питање не само своје, већ и пословање ових субјеката. Настављена је и стара пракса да се по ко зна каквим критеријумима сортиментима из “Шума РС” прво снабдијевају купци који нису из РС, па тек онда домаћи.

Због лоших пословних резултата у овом предузећу почетком априла смијењено је неколико директора шумских газдинстава. Очигледно је да то није било довољно овима који су остали и који су требали да се уозбиље.

Јер нигдје се још, као у државним предузећима, грешке не опраштају. A грешака је, бар у овој години, било напретек.

Нигдје још, како код нас, инфилтрирани у предузећа, разни интересни лобији не животаре на државној каси, не полажући рачуне никоме.

Јасно је да овдје посла има и за инспекцију и за Пореску управу и за тужилаштва.

Ко је и по којем основу запошљавао раднике у појединим газдинствима? Ко је поједина газдинства довео у стање неликвидности само су нека од питања на које још нико није дао одговор, а који многи знају.

Вријеме за поправни је истекло, а посљедње упозорење недомаћинском пословању је послато. Заиста је вријеме да се “Шуме” очисте од трулежи и да узде преузму способни и квалификовани људи, који ће се борити да ово предузеће врате на прави пут. Aлтернативе нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана