Сукоб интереса

Ведрана Кулага Симић

Скоро све области у РС, односно БиХ формално су уређене законима и другим актима, али су све чешће ситуације да пресјек стања на терену показује нешто сасвим друго.

Тако је и код сукоба интереса, који према законима не би требало да постоји. Ипак, веома често на свјетлост дана исплива информација да је овај или онај функционер, посебно на локалном нивоу, у сукобу интереса јер истовремено обавља два посла у јавном сектору, што прописи не дозвољавају.

Обични грађани се, у таквим случајевима, обично запитају да ли је могуће да у општинама или градовима нема особа које би могле буду руководиоци или су та мјеста предодређена само за оне који се боре и на крају изборе за мјеста у тамошњим скупштинама.

И ту настаје проблем. Да ли из незнања или игнорисања оног што је записано у законима и другим актима, али све су чешће ситуације да се покрећу поступци утврђивања сукоба интереса, од којих неки заврше потврдом да одређена особа мора да се одлучи коју ће столицу задржати.

Неријетко таквих и сличних случајева има у вишим нивоима власти, а добар дио њих остаје скривен од очију јавности док неко у њих не упери прстом.

Казне за оне који се нађу у сукобу интереса су изузетно ниске и ту треба да се уради доста да би ситуација на терену у РС била боља и уређенија.

Српску тек неколико корака дијели од усвајања новог закона о сукобу интереса у органима власти, а надлежни потврђују да су свјесни да многе ствари треба мијењати. Из коријена.

Из доступних информација видљиво је да би убудуће могли да под лупу надлежних дођу бројни функционери који су до сада били за корак испред њих, али и да буду знатно више ударени по џепу ако на крају буде потврђено да су у сукобу интереса.

И тако и треба да буде.

Такво стање дефинитивно би допринијело томе да свако ради свој посао како треба и да му се максимално посвети за добробит својих суграђана, али и свих становника.

То би сигурно пружило прилику бројним вриједним људима да коначно дочекају својих "пет минута" и покажу вјештине и знања којима располажу.

Нови закон о спречавању сукоба интереса је пред вратима, а пред свима је обавеза да га поштују, а не да остане мртво слово на папиру јер нам, у случају евентуалног размишљања у том правцу, никакав закон и не треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана