Шукалов заокрет

Свјетлана Шурлан

Предсједник Странке Напредна Српска (СНС) Адам Шукало неочекивано је закомпликовао политичку ситуацију у Републици Српској. Да ли због жеље да за себе и политичку партију коју предводи обезбиједи већи колач у власти или због обезбјеђења будућег просперитета Српске, како сам наглашава, Шукало је избио у први план.

У вријеме када у Српској постоје два политичка блока, онај окупљен око СНСД-а и онај око СДС-а, оба у трци да формирају власт, Шукало је одлучио да са себе збаци епитет вјерног члана коалиције ДНС-СНС-СРС, која је одлучила пружити подршку СНСД-у. Тако се бар да закључити према до сада познатим изјавама лидера ДНС-а Марка Павића чија је странка и најјача у поменутој коалицији.

Шукалу, како сам тврди, није до власти и функција, али је ипак пожелио једну од одлучујућих позиција, мјесто делегата у Дому народа Парламента БиХ. У РС је данас и те како важно ко ће бити на том мјесту, а Шукало је свјестан да путем те функције може сам да одлучује да ли ће нешто у РС, али и у БиХ, да буде по вољи једних или других из РС.

На конференцији на којој је у понедјељак објавио своје планове о разговорима са свим политичким партијама и о отвореним свим могућностима што се тиче формирања будуће власти, није знао објаснити на прави начин шта хоће, а шта не.

Тврдио је да у споразуму СНСД-ДНС-СП нема конкретних идеја за реформе и европске интеграције и да он захтијева више и конкретније. Истовремено није изнио ниједан конкретан захтјев и приједлог како да се реформе спроведу и да се брже крене према ЕУ.

Његов основни захтјев је да има делегата који ће одлучивати која ће се у име РС, а на нивоу БиХ, политика водити.

Ако би добио делегатско мјесто, Шукало би свакако имао тај капацитет. Изнио је и да жели јединствену РС, која није подијељена на два зараћена политичка блока, очигледно заборављајући какви су тренутни политички односи СНСД-а и СДС-а. Пожелио је и да БиХ јури ка ЕУ и заједно са Србијом постане њен члан...

Пожелио је Шукало све то са 260 бирача иза себе на основу чијих гласова није освојио ни директни мандат у Народној скупштини РС, већ је посланик постао преко компензационе листе. По свему судећи, није се ни запитао да ли су му жеље реалне и у реално вријеме изнесене и да ли су, прије свега, оствариве у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана