Суфлирање ОХР-а

Жељка Домазет

У свакој нормалној и демократској земљи у уставним судовима сједе и одлучују судије које, када је ријеч о Уставу, у сваком тренутку знају које су то одлуке у складу са највишим правним актом, а које од њега одступају.

Код нас није тако, па дуже од двије деценије у Уставном суду БиХ не само да сједе тројица странаца неко Уставни суд за одлуке које треба донијети тражи мишљење и суфлирање високог представника и ОХР-а, који је управо својим наметнутим рјешењима доносио неуставне одлуке које су доводиле до још већих турбуленција у овој земљи. Врло често те наметнуте одлуке сам Уставни суд БиХ је оспоравао и констатовао да на најгрубљи и најбруталнији начин крше највиши правни акт ове земље.

Ових дана смо свједоци многобројних позива бошњачких политичара који од високог представника траже да наметне измјене Изборног закона, закона који би требало да обезбиједи највећу изборну демократију у БиХ.

Када се све ово има у виду и када је већ одавно познато да су бошњачке судије у Уставном суду некада били значајни званичници СДА и да су заједно са судијама странцима неријетко доносили одлуке на штету или српског или хрватског народа, сасвим је јасно у ком грму лежи зец.

Тражити од високог представника да протумачи своје неуставне одредбе није ништа друго до тражити од њега да призна да је у својим одлукама безочно гријешио, што се у овој земљи, која је одавно протекторат, није никада десило.

Примјера таквих невиђених грешака ОХР-а у овој земљи има на претек, а једна од њих је и она која је донесена за град Мостар, у којем се управо због његових потеза избори не одржавају пуну деценију.

Када се све ово има у виду, сасвим је јасно да Бошњаци и њихови званичници на све начине уз вјетар у леђа желе да реализују идеју да и Хрватима и Србима бирају представнике и да од ове земље направе унитарну и бошњачку државу. Буде ли се у БиХ и даље за сваки корак и одлуку питао високи представник, онда је сасвим сигурно да ће у њој демократије бити сваким даном све мање, што ће је у коначници разградити на све могуће начине. Како су ствари у БиХ кренуле, неће бити чудо да данас-сутра, умјесто на Устав, сви они који буду принуђени да се заклињу на највиши правни акт, буду полагали заклетву на високог представника и ОХР.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана