Судски спорови

Ведрана Кулага Симић

БиХ и њене институције годинама су главни актери бројних судских спорова који су покретани против њих, које је добила "друга страна" и због чега су из буџета БиХ исплаћени милиони марака пореских обвезника ове земље.

Иако су цијело вријеме надлежни у тим институцијама били свјесни ситуације, броја покренутих спорова и износа који су отишли на рачуне оних који су их тужили, мало ко је у том периоду мрднуо прстом да би се томе стало у крај. Само су појединци радили одређене анализе и тражили начин како да смање издатке по овом основу, али и да спријече да енормне наплате поново стигну на њихове адресе.

Подаци о износима датим из буџета били су доступни свима јер су били и више него видљиви у свим извјештајима о извршењу буџета, али је тек ревизорски извјештај о судским споровима отворио очи многима.

Ревизори су предочили јавности да је за само шест година за те намјене искеширано више од 14,6 милиона марака, а да су институције у том периоду изгубиле спорове у хиљадама предмета који су покретани због кршења права радника, надокнада штете и дуга. То је био аларм за Савјет министара БиХ да прије неколико дана прихвати препоруке ревизора и да институцијама домаће задатке како би смањили издатке по тим основама.

Да ли је задатак стигао касно или пак у посљедњи час, то ће се показати у идућем периоду, али је свакоме јасно да надлежни морају да стану у крај немару у вези са тужбама које стижу на њихове адресе и износима које морају да исплате јер нису били у праву када су доносили неке одлуке и потписивали рјешења.

Министри су усвојили препоруке које су раније дали ревизори, а на надлежнима је да засучу рукаве и прихвате се посла да би се препознали сви узроци и добро сагледале досадашње посљедице које су "однијеле" из буџета много милиона, а да тај луксуз ова земља себи није смјела да допусти.

Институције и они који њима "ведре и облаче" сада морају да сустигну заостатак у градиву и врате поједине ствари на почетак. Грешке су учињене и остаће, али се мора озбиљно схватити цијела ова прича и проблематика како и у идућим годинама не бисмо пребројавали милионе који су отишли у неповрат због нечијег незнања, неодговорности, немара, као и непознавања правила и прописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана