Судије на провјери

Ведрана Кулага Симић

Причи о правосуђу БиХ никад краја, а ни проблемима.

Посљедње у дугом низу спорних поглавља дошло је са адресе Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ који је по трећи пут био приморан да распише конкурс за избор судија Суда БиХ. Два претходна покушаја су, ако се може рећи, завршила неславно јер међу достављеним биографијама надлежни нису могли наћи оне праве, а поента је била скривена у искуству.

Суд БиХ ради на тешким предметима и тај посао би судије требало да обављају беспријекорно, али то је друга прича.

Оно што је сада важно је то да у БиХ изгледа нема довољно искусног правосудног кадра који може да изнесе те предмете на својим леђима како и доликује. И по струци и моралу и правди.

Додатно забрињавају и тврдње које цуре из судских кругова да се чак и поједине искусне судије боје питања која би им могла доћи под руку на тестирању приликом кандидовања за судију Суда БиХ.

То додатно квари ионако лошу слику о правосуђу БиХ која је, с правом, стигла далеко јер никако да све коцкице дођу свака на своје мјесто. Пред ВСТС-ом је веома одговоран посао који и они морају да обављају најбоље што знају, јер не само да им је то посао него то од њих очекује јавност. Кад већ постоје.

Каква ће бити судбина трећег конкурса за избор судија, требало би да буде ускоро познато, а без обзира на коначни исход, стање у правосуђу мора да буде поправљено, одговорност подигнута на више ниво, а на судијама и тужиоцима је да оправдају своје мјесто и улогу у друштву.

На конкурс можда не стигне, ни по трећи пут, пријава неког судије који има богату судијску биографију када је ријеч о раду на тешким предметима као што су ратни злочини, али не треба поново затварати достављене коверте.

Треба и млађима пружити шансу ако већ, како тврде у ВСТС-у, задовољавају све критеријуме и имају то нешто што треба за Суд БиХ.

Неки предмети дуго чекају у ладицама на многим адресама и на ту праксу мора да буде стављена тачка како би правосуђе у БиХ било ослобођено утицаја.

Ако Суду БиХ за бољи и ефикаснији рад требају нови људи, ти исти ће то морати да докажу на крају кроз своје залагање на рјешавању предмета које дођу на њихове столове. Било да имају 15, 20 или свега годину искуства на пословима за које их треба Суд БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана