Судије и тужиоци на дисциплинском

Свјетлана Шурлан

Канцеларија дисциплинског тужиоца примила је прошле године више од 1.200 притужби на рад судија и тужилаца, па чак и стручних сарадника у правосудним институцијама у БиХ.

Народ суочен са својом муком и немогућношћу да правда буде задовољена, дао се у писање притужби надајући се бар неким посљедицама против оних који злоупотребљавају функцију и не раде у корист правде и правичности.

Иако је ове године покренут највећи број дисциплинских поступака од када постоји дисциплински тужилац, и то њих 30, очигледно је да је и то мало, с обзиром на број притужби.

Ово је само један од доказа како је правосуђе нефункционално, те прескупо за грађане који га плаћају, а за то не добијају ништа.

Правни систем би требало да обезбиједи сигурност и стабилност државе, њених унутрашњих односа и дешавања, а у БиХ се оно претворило у извор неповјерења, фрустрација и нелогичности.

Правосудни систем у којем морате да опомињете судије и тужиоце да раде свој посао је лакрдија и ругло. То штети свим осталим институцијама, повјерењу и сигурности, јер која је сврха било које институције, било којег односа између грађана, ако нема правне стабилности.

Ништа у БиХ не може бити постављено на здравим основама, када нам је правосуђе труло, па се и не крије да су поједине судије и тужиоци страначки људи.

Доказ томе је чињеница да никад нису подигнуте оптужнице за малверзације и злоупотребе у многобројним институцијама, противзаконито трошење новца, за афере и њихово прикривање.

Ако би се дало за право тврдњама да је правосуђе на нивоу БиХ накарадно, морало би се признати да је накарадна и БиХ са свим својим исфорсираним институцијама.

Све већи број притужби на рад запослених у правосуђу доказ је како исполитизованог правосуђа и неповјерења у његов рад, тако и неповјерења у државу.

А земља у којој су они који треба да дијеле правду под константним провјерама, тешко да има будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана