Суд и Тужилаштво БиХ

Ведрана Кулага
Суд и Тужилаштво БиХ

Суд и Тужилаштво БиХ прави су примјери колико може да буде велика неправда у правосудном систему БиХ. Посматрајући податке до којих су дошли они којима је стало до правде и истине, Бошњаци би требало да буду доживотно захвални Суду и Тужилаштву БиХ, јер су им заслуге за сво учињено зло над српским становништвом у БиХ умањили до најнижих могућих нивоа.

Aли као да није било довољно то што су до сада урадили да би се додворили бошњачкој политичкој елити, него се дрзнули да све оне који намјеравају да испитају рад ових "правосудних" институција, прикаче етикету рушилачког фактора.

До којих граница крајности и недоречености иде Суд БиХ довољно говори то да суде по двоструким аршинима. Један суд, а два принципа. Недопустиво! За Бошњаке који су одговорни за ратне злочине примјењује се Кривични закон СФРЈ који предвиђа значајно мање казне, док се за Србе, наравно, примјењује Кривични закон БиХ из 2003. године, који доноси ригорозније казне.

Зар ово није довољно да се посумња у начин на који се Суд БиХ односи према Србима, а како "мази" Бошњаке.

Суд БиХ изрекао је до сада, у предметима суђења за ратне злочине, правоснажне и неправоснажне затворске казне од укупно 1.384 године и три мјесеца, од чега су Срби осуђени на 1.093 године и девет мјесеци, Хрвати на 161 годину и шест мјесеци, а Бошњаци на 129 година.

Није мијешање у рад правосуђа ако јавност каже шта мисли о раду институција које треба да нам свима обезбиједе правну сигурност. Све те институције и постоје због грађана БиХ и финансирају се њиховим новцем, значи, њима су подређене. Грађани стога морају да се изборе за институције које раде само на основу права и правде.

Aко се данас једном грађанину крше права, сутра ће другоме и трећем и онда то постаје проблем свих нас. Све су то разлози због којих се Републици Српској треба допустити да каже шта мисли о институцијама правосуђа на нивоу БиХ, а ако желимо јаку, демократску и Европи прихватљиву БиХ, исто то би требало да уради и сваки други грађанин ове земље.

Овакви Суд и Тужилаштво БиХ шаљу лошу слику свијету о свима нама и стварају нам проблеме, јер нас представљају као земљу безакоња, нереда, па и као земљу која није у стању да спроводи право и правду без контроле страних судија и тужилаца.

О овим "равноправним" бројкама своје мишљење и суд даће посланици парламента РС који ће први пут ставити све карте на сто када је у питању антидејтонско и неуставно дјеловање правосуђа на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана