Субјективно стручна професорка

Дарко Грабовац
Субјективно стручна професорка

"Према мом субјективном мишљењу, медији код нас нису слободни и примјећује се висок степен утицања политике на медије, а то се највише види у садржају и медијској продукцији."

Тако о медијима у РС на једном порталу прича професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Татјана Тапавички-Дуроњић. И већ том реченицом сама признаје колико је стручна, јер да јесте не би износила своја "субјективна мишљења", као научних давала би стручна!

Професорка, која је каријеру почела као дописник "Гласа Српске" из Дервенте, а потом новинар друштва у Бањалуци, отказ из "Гласа" је добила 2000. године јер, колеге памте, ни вијест није знала да напише.

Потом се професорка Тања запослила као секретарица декана Филозофског факултета, а послије двије године аванзовала је од секретарице до асистента.

Занимљива је професорка Тепавички која пет година ћути о језику мржње који су у јавни простор ове земље увели неки медији из Сарајева, првенствено ФТВ, али је сада иступила у јавности наводно забринута "медијским ратом"! 

Брине је и политичка ситуација и то што је Драган Чавић добио отказ из Сената РС, али не открива је ли ово субјективна, или стручна брига.

О њеној стручности и знању у новинарским круговима у Бањалуци причају се анегдоте, а не мали број спремни су да говоре њени студенти, који су иако млади уочили рупе у професоркином "знању".

Интересантно је да је Aкадемија наука РС професорку Тепавички ангажовала као једног од аутора Енциклопедије РС у којој је дотична професорка "Гласу Српске" посветила једва десетак редова, а дервентским локалним новинама десет густо куцаних страница.

Открива професорка да се у њеној кући "одувијек читала београдска Политика и новосадски Дневник", а да у Бањалуци, "некад погледа" "Независне новине", "Глас Српске" или "Блиц", којим по њеном (не знамо да ли субјективном или стручном мишљењу) недостају аналитички жанрови што препознају и читаоци па им није неки тираж!

Не зна професорка Тепавички који је тираж новосадског "Дневника" у Новом Саду, али је важна јер ето не чита овдашњу штампу.

Не објашњава ни шта су "аналитички жанрови", али је чињеница да док је била новинар такав текст са њеним потписом нико никада није прочитао.

Занимљиво је испитати како је Тања Тепавички напредовала у каријери, како је докторирала и код кога? Оно што је познато јесте да је докторску дисертацију писала на тему "Интернет и комуникација, социолошки аспекти". Вјероватно зато интервјуе даје искључиво порталима и то онима који су спремни да објаве само изјаве истомишљеника "забринутих" медијском сценом РС. Није важно што су те изјаве субјективне, јер њима и требају стручне. Јер, циљ оправдава саговорника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана