Стварно највећи

Милош Васиљевић
Стварно највећи

Емоција преточена у сузе на крају финалног сусрета и фокусираност током свих седам мечева на Аустралијен опену, гдје ни у једном тренутку није довео у питање да ли ће пригрлити десети трофеј, у најкраћем је епилог турнира у којем је још једном своју доминацију, карактер и истрајност презентовао најбољи тенисер свијета свих времена Новак Ђоковић.

Очи планетарне спортске јавности у недјељу ујутро биле су упрте ка “Род Лејвер” арени и походу Србина да се изједначи по освојеним трофејима на гренд слем турнирима са Рафаелом Надалом.

Сада обојица имају по 22, а ако узмемо у обзир форму у којој играју, само је питање тренутка када ће се Новак и дефинитивно одвојити, можда баш  на Шпанцу омиљеном Ролан Гаросу.

Без веће муке Србин је успио да тријумфује у Мелбурну побиједивши Грка Стефаноса  Циципаса. Ипак, ово је више од обичне побједе, а како је и сам истакао, одиграо је најизазовнији турнир у каријери. А опет се прошетао... Јачи је био од повреде, недаћа, али и свих ривала, уз губитак само једног сета. То довољно говори о супериорности највећег спортисте из овог дијела Европе, вјероватно свих времена.

Вртио се Новаку у глави сценарио из прошле године, када је депортован и није могао да наступи, али дошао је још снажнији.

Неправда га је ојачала, желио је да покаже спортској јавности, али и елитама, да је он тениски владар. Испоставило се да је тако. Владар је, и то не само тениски. И док се о његовој игри више нема пуно шта рећи, мотивациони говори након мечева и поруке које шаље говоре каква је величина, узор и примјер младима који планирају да се баве било којим спортом.

Громада из једне мале, пркосне и поносне Србије. Поново је и први тенисер на АТП листи. Новак је примјер и како се ради на популаризацији овог спорта, али и поручује младима да никада не одустају, да вјерују у своје снове, да упорно раде, тренирају и сањају.

У земљи кенгура, коала, Абориџина и досељеника са Старог континента Новак је поставио рекорде који ће тешко деценијама, па и вијековима бити оборени. За идући искорак, како би стигао до 23. гренд слем титуле, на париској шљаци, довољно је само да понови игре из Мелбурна. У то нико и не сумња, а конкуренција се свела на Надала и двије-три надолазеће звијезде, које ће морати још много да раде како би помрсиле рачуне Ђоковићу. До тада, свијет и треба да му се диви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана