Стварање свијета без сиромаштва

Jим Јонг Ким

Креатори економске политике из цијелог свијета од 19. до 21. априла 2013. године окупиће се у Вашингтону на прољећној Скупштини Свјетске банке и ММФ-а. Као и у претходних пет година, доста ће се говорити о економској кризи и стратегијама за враћање повјерења, покретање раста и отварање радних мјеста. Све је више доказа да смо на добром путу, али потребно је уложити још много труда на овом плану.

Скупштина даје прилику и за шире сагледавање прилика и мимо краткорочних мјера за борбу против кризе. Она је прилика да вође усвоје дугорочне мјере и процијене постојећу ситуацију и даље правце дјеловања. Ако то учине, увидјеће да је пред нама сада историјска прилика да искоријенимо апсолутно сиромаштво, што представља вишевјековни сан човјечанства, а сада нам је његово остварење надохват руке.

Свијет је у претходним деценијама остварио импресиван напредак у борби против сиромаштва, што је чињеница која се пречесто губи из вида када смо окружени расправама о тренутној кризи. На крилима снажног раста приватног сектора ојачаног бољим економским управљањем, данас се у земљама у развоју екстремно сиромаштво смањује. У 1990. години 43% становништва земаља у развоју је живјело с мање од 1,25 долара на дан. Свјетска банка процјењује да је до 2010. та цифра опала на 21%. Први миленијумски развојни циљ, који подразумијева да се преполови сиромаштво, остварен је пет година прије рока.

Ако сагледавамо будућност, иако, наравно, раст не смијемо узети здраво за готово, постоје услови за наставак снажног напретка. И заиста, успјех у претходним деценијама, као и све повољнији економски изгледи, заједно дају шансу земљама у развоју, први пут у историји, да искоријене екстремно сиромаштво у овој генерацији. Наша заједничка дужност сада мора бити да обезбиједимо да се на ове повољне прилике надовежу одлуке које ће омогућити да се искористи ова изузетна прилика.

Свијет може искоријенити екстремно сиромаштво до 2030. године. У овај остварив, иако амбициозан циљ, требало би унијети јединство, хитност и енергичност у наше заједничке напоре у борби против сиромаштва. Испуњавање овог рока ће захтијевати јак и стабилан раст у земљама у развоју, нарочито у супсахарској Африци и јужној Азији. Захтијеваће политике за веће укључивање сиромашних и спречавање повећања неједнакости, као и да се обезбиједи да раст буде преточен у смањење сиромаштва, у највећој мјери путем отварања радних мјеста. Захтијеваће трансформационе промјене у нестабилним државама у којима живи све већи удио сиромашних у свијету. Захтијеваће и избјегавање или ублажавање потенцијалних шокова, као што су климатске катастрофе или нове кризе у вези са горивом и храном или финансијске кризе. Неће бити лако, биће потребно усклађено дјеловање влада, донатора, грађанског друштва и приватног сектора у цијелом свијету. Али, има ли ико, игдје, ко сумња да ће се исплатити, да ће награда бити вриједна труда?

Напредак на искорјењавању сиромаштва мора бити истрајан током дугог периода и за све будуће генерације. Морамо промовисати просперитет за све, помагати угроженима, да не би поново запали у сиромаштво. И оно што је најбитније, уколико свијет данас не предузме одлучну акцију, загријавање планете до катастрофалних размјера пријети да анулира сав ранији напредак. Климатске промјене нису само еколошки изазов: оне су фундаментална пријетња по економски развој и борбу против сиромаштва.

На нивоу групације Свјетске банке немамо тежњу да ми будемо кључни актер који ће искоријенити сиромаштво. Напредак у правцу овог циља, као и до сада, и даље ће зависити примарно од активности развијених земаља. Али ми ћемо бити ту да помогнемо. Радићемо с нашим партнерима на размјени знања о могућим рјешењима за искорјењавање сиромаштва. Блиско ћемо пратити и посматрати напредак на остваривању овог циља, давати годишње извјештаје о остварењима и шта је преостало да се учини. Искористићемо своју моћ убјеђивања и заговарања, да континуирано подсјећамо креаторе политике и међународну заједницу који су овој улози. Ако данас дјелујемо, имамо прилику да створимо свијет за нашу дјецу, који се неће одликовати оштрим разликама, већ добрим приликама. Ми можемо и морамо створити свијет без сиромаштва.

Џим Јонг Ким, предсједник групације Свјетске банке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана