Студирање

Драгана Келеч
Студирање

У данашње вријеме студирање изискује доста новца, а за многе младе људе факултет је постао луксуз, који ни они, ни њихови родитељи често не могу да приуште.

Ипак, једно од мјерила будућих бруцоша приликом одабира жељеног студијског програма и факултета, требало би искључиво да буде квалитет образовања који ће стећи послије три или четири године школовања, као и могућност бржег запослења.

Многи су и даље скептични према приватним факултетима и њиховим наставним плановима и програмима као и према степену знања који добијају на њима, док с друге стране постоје и многи који су увјерени да су они далеко квалитетнији и напреднији од државних факултета.

Лична ствар сваког појединца и наравно право на избор!

Aли једна чињеница ипак не смије да се занемари, а коју су препознали и многи млади људи у РС. Студирање на приватним факултетима у Српској није ништа јефтиније од студирања на великом броју факултета у Европи, од којих се посебно истиче универзитет у Бечу, а у који студенти са ових простора одлазе у великом броју због бесплатних школарина.

Школарине на неким приватним факултетима у РС прелазе 3.000 марака за годину плус наравно трошкови смјештаја и куповине књига, док семестар архитектуре на једном угледном Политехничком факултету у Милану кошта 700 евра, а на неким од одсјека овог универзитета година студија креће се до 3.300 евра у шта су урачунати трошкови смјештаја у кампусу универзитета.

Да ли се онда исплати отићи у Италију студирати? Шта добијају послије завршеног једног оваквог факултета? Па, ако се узме у обзир да се ради о једном од 20 водећих универзитета у Европи, и да чак 70 одсто дипломираних студената тог факултета пронађе посао у року од три мјесеца, а 90 одсто у року од шест мјесеци, онда је све и више него јасно.

Осим тога, за студиј на овим факултетима, могу им помоћи и разне међународне стипендије за које имају могућност да аплицирају.

Да ли онда треба подржати њихову одлуку и избор? Да, свакако! Врхунско знање које стекну на неком од престижних факултета је за сваку похвалу и подршку, а оно чему се можемо надати - јесте да ће се вратити у Српску, и то знање подијелити са нама.

Јер, млади и образовани кадар је неопходан за свјетлију будућност сваке земље, а са образовањем стеченим у некој од европских или свјетских метропола допринос друштву биће загарантован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана