Студентски захтјеви

Драгана Орловић

Студенти у Републици Српској напокон су схватили да морају сами да се боре и изборе за своја права. Увидјели су да им нико неће понудити боље услове школовања, ако сами не буду стремили ка њима. Први пут пред академску заједницу и у јавност студенти су изашли сложно, са конкретним захтјевима и приједлозима. Али, и мјерама које ће предузети, ако ти захтјеви не буду размотрени и уважени - протестима.

Први и најважнији захтјев Уније студената РС је износ основице за израчунавање накнаде коју плаћају приликом обнове године. Затражили су да та накнада хитно буде смањена са садашњих 440 на 220 марака.

Други захтјев је проширење уписних листа, односно, већи број примљених студената на појединим факултетима, а посебно на медицини, гдје постоји огромно интересовање младих. И ту су остали досљедни. Не желе дозволити да њихове колеге ако буду примљени плаћају комерцијалну цијену школарине од 3.000 марака, као што је било наумљено, већ као и сви остали.

И трећи, такође важан захтјев односи се на апсолвентски статус, који треба, како поручују, да имају студенти који су одслушали све предмете, без обзира на број положених испита.

Конкретни захтјеви, конкретне мјере, али и контрамјере донијели су веома брзо и конкретна рјешења.

Јесте да су та рјешења реализована аутоматски по принципу обрнуте пирамиде по важности проблема, али и то је напредак и за похвалу.

Правилник о условима за стицање апсолвентског стажа одмах је измијењен, тако да ће студенти, као и до сада, имати статус апсолвента када одслушају све предмете, без обзира на број положених испита. Већ данас биће размотрена и одлука о проширењу уписаних листа на факултетима, а идућих дана епилог би требало да добије и висина накнада за обнову године.

Ипак, оно што је најважније и што су свима поручили јесте да не желе "да се политика мијеша" у њихове проблеме. Не прихватају помоћ, а ни подршку ниједне политичке партије. Не желе политику у својим редовима. Очигледно је да су свјесни да политизација било каквих права и захтјева обично није чиста и праведна борба. И то је њихова највећа побједа, ако буду остали досљедни таквим ставовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана