Студентска прилика

Данијела Бајић

Одлука Управног одбора Универзитета у Бањалуци да најбољим дипломцима убудуће омогући обављање приправничког стажа на једном од бањалучких факултета је за сваку похвалу.

Уколико наставе да се труде, пред овим студентима се отварају нова врата, јер ће кроз неколико година постати добри доценти и професори и на тај начин допринијети развоју Универзитета у Бањалуци, а самим тим и РС.

У случају да не буде тако, ови млади људи ће бар годину  примати приправничку плату, уз уплаћен радни стаж, те стећи услове да полажу државни испит, не плаћајући мастер тезу. Чак и да се не запосле на Универзитету, студенти ће стећи добру основу или вишу почетну позицију у односи на друге.

Осим тога, биће и оних који ће захваљујући приправничком стажу своје афинитете препознати према неком другом научном пољу. То ће им омогућити да се на вријеме преоријентишу, јер студентска "представа" и она с друге стране сцене није ни близу иста, као што је случај и у сваком другом послу. И капа доље представницима Факултета политичких наука, који су ову праксу почели да примјењују још прије три године и тако постали узор осталима, а све у намјери да зауставе непотизам и задрже најбоље. Они су схватили да је то једини рецепт за успјех.

Њиховим корацима требало би да крену и многи други, јер јавна је тајна да је данас родбинско запошљавање присутно у многим установама и институцијама. То је само један од начина да се перспективан кадар, који будућност углавном види само ван граница БиХ, задржи у својој отаџбини, јер ће захваљујући том стажу омогућити себи да остану на матичном факултету и раде посао за који су се школовали.

Пружање шансе најбољим дипломцима требало би да буде подстицај и за нове генерације, које из тог примјера могу да науче да се труд и рад ипак исплате. А када би се овај модел спроводио и у другим областима, онда би било све мање оних који би рекли: "Чему жртвовање и учење када немам шансе да се запослим?"

Надлежни не смију заборавити на чињеницу да је РС за двије године напустило више од 200 само љекара и техничара, не рачунајући на хиљаде других дипломаца који су трбухом за крухом отишли "преко гране". Зато сваки покушај да се задрже и награде млади и вриједни становници ове земље улива наду у боље сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана