Студентска права

Тања Шикањић
Студентска права

Студенти у Републици Српској коначно су схватили да за своја права морају сами да се изборе.

Први позитиван корак у том погледу био је избор новог руководства Уније студената РС почетком године, које се, за разлику од претходних представника те популације, обично "вјечитих студената", у правом смислу зна залагати за права студената.

То је јуче Унија студената потврдила и протоколом, којим је од ресорног министарства тражила да испуни шест њихових захтјева, кључних за квалитет образовања на високошколским установама.

Наиме, Унија студената се изборила за то да у сљедеће двије године не буде повећана цијена школарина и услуга студентског стандарда, те за то да у текућој години започне изградња смјештајних капацитета за студенте у Српској.

Осим тога, тражили су и да се у радну групу за израду Правилника о суфинансирању међународне размјене студената укључе и представници Уније, који би пратили да ли се на адекватан начин троше средстава из постојећег гранта за међународну размјену студената.

С обзиром на досадашње стање у области размјене студената, којих је веома мало, боља контрола расподјеле средстава би заиста била потребна.

За сваку похвалу је и став министра просвјете и културе РС Aнтона Касиповића, који је уважавајући поменуте захтјеве студената још једном показао да то министарство апсолутно пружа подршку студентској популацији и има разумијевања за њихове проблеме, које настоји да заједнички ријеши са представницима студената.

Оно што је веома важно, студенти су остали досљедни у захтјеву да се коначно приступи анализи резултата проистеклих из акције "Aнти кор" тима, који је прикупио 70 пријава студената о присуству корупције на високошколским установама, а који су прије двије године прослијеђени МУП-у РС.

Студенти посебно треба истрајати у овом захтјеву, јер је недопустиво да поједини професори испитима и даље тргују као на пијаци. A за то сами треба да се изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана