Студентска права

Драгана Орловић

Руководство Уније студената РС поново је доказало да су спремни да озбиљно раде и боре се за своја права и боље услове студирања.

Послије прошлогодишњих конкретних захтјева, када су тражили и добили ниже основице за израчунавање накнаде коју плаћају приликом обнове године, проширења уписних листа и апсолвентског статуса, као и непрестане борбе за јефтинији живот у студењаку, још једном су изашли у јавност са питањима важним за њих, а не за неку политичку партију. А било је, нажалост, и не тако давно, и таквих случајева.

Први пут у Републици Српској, али и цијелој БиХ одлучили су да покрену веб апликацију гдје ће студенти јавних универзитета анонимно оцјењивати рад наставника и факултета. На тај начин ће исказати своје ставове о техничкој опремљености факултета, квалитету студијских програма, стеченом знању, могућности запошљавања након дипломирања, односу и ангажованости професора и студентских служби.

Циљ је јасан - бољи квалитет високог образовања.

Систем анкетирања у тестној фази пуштен је у рад 21. фебруара и одмах му је приступило више од 200 студената, а оно што у идућем периоду очекују јесте много већи број оних који ће те анкете попунити.

А зашто и не би. Анкете су анонимне и у оквиру њих ће сваког семестра оцјењивати све оне професоре, асистенте и факултете захваљујући којима треба да стекну дипломе. Али, дипломе које треба да гарантују квалитет знања и могућност запослења по завршетку студија.

Иако то помало звучи као утопијски став у времену гдје су многи системи вриједности нарушени и искривљени, вјероваћемо да је ово почетак. Почетак и наставак битке студената за студентска права. Не за политику, не за разна страначка лобирања, већ за рјешавање проблема који муче овај дио популације.

То није ништа ново. Овакво оцјењивање факултета уобичајено је у региону и Европи, одакле су и добили идеју да их реализују на нашим факултетима. И свака част им на томе. 

Они су будући професори, љекари, адвокати, економисти и на њима је да желе и траже више од факултета, наставника и цијелог образовног система. Ово је њихова "револуција" којој треба да остану досљедни, а не политика, коју већ има ко да води, али далеко од њих.+++ 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана