Студенти

Драгана Орловић

Како би исказали своје незадовољство, и то првенствено лошим стањем у друштву, студенти у Бањалуци обећали су мирну протестну шетњу, па чак и козарачко коло испред зграде Владе РС. Своје обећање јуче су испунили. И за шетњу, а богами и за коло. Све је протекло у миру и цивилизовано због чега су заслужили похвалу. Свака част, омладино!

Ипак, оно што ми није јасно, а вјерујем ни тим младим људима, јесте од куда међу њима у колони бивши министар финансија РС Светлана Ценић, потпредсједник СДП-а БиХ Слободан Поповић или бивши предсједник Одбора Наше странке за РС Дамир Миљевић? Јесу ли и они студенти можда? Неки вид подршке, слободе и демократије? Шта? Или је то ипак намјерно оглушавање о поруку студената да нико из опозиције на протестима није добродошао са скривеним мотивима. Процијените сами.

Било како било, студенти су се понијели као академски грађани, што је, чини ми се, разочарало неке од сарајевских медија. Мислили су да ће бити хаоса кад проради младалачки бунт, због чега су чак послали и ТВ1 која је све вријеме директно преносила дешавања током протеста. Хаос је вјероватно очекивала и БХТ, која се стално укључивала, али и велики број других новинара из Сарајева.... али, ето, није се десио. Очекивани хаос - нот фоунд - ерор 404. Студенти су их разочарали, а посебно када су рекли да не подржавају сарајевске демонстранте.

Да су ови протести били догађај који су многи жељели да изманипулишу довољно говори и лицитирање бројевима присутних од неколико хиљада у федералним и неким медијима у РС. То колико их је било, знају они који су били

и неке ствари не могу да се изманипулишу.

Не може ни да се изманипулише истина која лежи у томе да студенти на улицама јуче нису били због Николе Дроњка који има тек неколицину присталица, већ да је највише студената "извео" сам Рајко Васић и то што их је назвао копиладима.

Наравно, не може ни да се занемари то да млади људи имају проблема, да имају своје ставове и мишљење и да само желе боље сутра, и за себе и за цијело друштво. Ипак, треба да се запитају и ко их води, ко их представља! Због чега су њихове вође посљедњих неколико година добиле око пола милиона марака, за које пројекте и гдје су те паре потрошене.

Нико их неће спријечити да се боре за своја права, за бољу будућност, јер су они будућност ове земље. Нико неће и не смије да занемари њихове захтјеве, наравно, ако су они оправдани. И Тито је подржао студенте, није био будала. А испунио је оно што је било реално.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана