Струјни "удар" у Сребреници

Крстина Ћирковић

Крађа је болест или лоша навика која, нажалост, често дуго траје и тешко се открива. Да је тако, потврђује и случај крађе струје за којом су прије седам година посегли тадашњи, а објеручке прихватили, и сви идући сребренички "оци".

 

Ко је крив, ко ће и да ли ће неко појединачно одговарати за крађу струје, која је кривично дјело, показаће вријеме и правосудни органи, који су до сада заташкали бројне малверзације и махинације сребреничких моћника.

Очигледно је да је и овај случај, као и бројни претходни, добро осмишљен, јер је дуго скриван од јавности и закона.

Појединачни интереси од новца из општинске касе, који је требало да иде на рачун "Електро Бијељине", очигледно су задовољени. Неко је годинама узимао паре за струју, која је трошена у шалтер-сали и сали за скупштинске сједнице у којој се доносе одлуке и кроји судбина становника ове општине.

Питаће се, можда, Сребреничани гдје то живе и коме су повјерили своју судбину. Они поштени, хоће, али има и оних који "воле" Сребреницу, јер је непресушни извор олаког богаћења. Они ће и у случају крађе струје у дограђеној општинској згради, покушати да пребаце лоптицу на полицију, која је спроводећи закон у Сребреници открила још једну у низу малверзација.

Опет ће покушати да пласирају причу о угрожености Бошњака, који ведре и облаче у Сребреници. Покушаће, можда, и да окриве раднике локалне Електродистрибуције који су открили крађу и пријавили то.

Све ће се покушати, само неће једно - нико од оних који су уплетени у крађу неће признати да је то учињено с циљем прибављања личне користи појединаца. У ланцу одговорних су они који су крађу осмислили, као и бројни општинари који су за њу знали.

Докле ће и до кога све довести истрага, видјећемо, а на потезу су судски органи, а на мети први људи сребреничке општине.

Биће поражавајуће, ако и случај крађе струје у овој институцији која је центар локалне заједнице, прође са "укором" или благом казном за одговорне.

Њима се крађа двоструко исплатила. Новац којим је требало плаћати струју прелио се највјероватније у нечије приватне џепове, а општина ће, како рече актуелни начелник Ћамил Дураковић, платити рачун који јој се испостави.

Платиће то, зна он, порески обвезници из Сребренице, а одговорни ће задовољно трљати руке, јер ће по важећем закону струју платити само за посљедњу годину.

Очигледно је да ће "Електро Бијељина" укњижити одређени минус и за шест година крадене струје у згради општине, коју неће моћи испоставити сребреничким општинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана