Струја за Брчко

Ведрана Кулага
Струја за Брчко

На адресу становника Брчко дистрикта и буџета дистрикта, послије скоро шест мјесеци, стижу добре вијести. Посланици Народне скупштине РС усвојили су Закон о измјенама и допунама Закона о електричној енергији којим се уређују односи и обавезе РС о питању снабдијевања Брчког струјом.

Струја на територији дистрикта је тема о којој се дуго расправља, свађа и усаглашава. Становници Брчког могли би коначно да одахну, јер су од парламента Српске добили, могло би се рећи, веома лијеп новогодишњи поклон у тешким временима. Струју за Брчко, према овом закону, поново би требало да испоручује Српска и то по нижој цијени него што им је испоручивана до сада.

Током протеклих шест мјесеци, становници Брчког су плаћали скупљу струју, иако је цијело вријеме постојала могућност да им Српска, по нижим цијенама, испоручује електричну енергију.

Међутим, некима (читај ОХР-у) то није било у интересу, ни по вољи. Наиме, Брчко дистрикт је годинама снабдијеван електричном енергијом на бази једногодишњих уговора које је са локалним комуналним предузећем склапала "Електропривреда РС" све до 30. јуна ове године, од када Брчко, одлуком ОХР-а, струјом снабдијева "Електропривреда БиХ" на основу потписаног полугодишњег уговора који истиче 31. децембра 2010. године.

Све је било исто, само су цијене постале више. Надлежни у Републици Српској нису прихватили рјешења која је ОХР наметнуо. Сада се све, изгледа, враћа на почетак онако како је до сада и требало да буде.

Иако је ситуација била напета, из уста надлежних у РС често се чула реченица да је Српска увијек имала и да и даље има интерес да становнике дистрикта струјом снабдијева под истим условима као и становнике РС. Ситуација се, на срећу многих, поправља, а рјешавање питања снабдијевања струјом дистрикта је само један од проблема.

Законом који су усвојили посланици Српске требало би да се прекине неправда која је учињена када је тамо неки супервизор одлучио да је за становнике боље да плаћају струју по вишим цијенама, а да је за дистрикт најбоље да троши додатни новац из буџета.

Република Српска усвојила је један веома битан закон који ће у будућности додатно показати да Српска има капацитета за важна питања и одлуке, као и да се убрза пут за затварање Канцеларије високог представника у БиХ. Ваљда ће они који требају то и да схвате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана