Стручњаци за тужбу

Горан Маунага

Прича о ревизији тужбе БиХ против Србије свела се на представу Бакира Изетбеговића за јавност и политичку манипулацију у којој не учествује нико од оних који имају знање и који би могли да допринесу истини.

Довољно је рећи да коло води "еминентни" историчар Смаил Чекић, који је још прије шест година у Бошњачком институту повикао да су "Срби су геноцидни фашисти".

Не треба сумњати да то исто мисле и остали учесници данашњег Изетбеговићевог савјетовања о ревизији те тужбе, само што, ето, они то још увијек не изговарају тако гласно и јавно попут Чекића.

Најблажи евентуални разлог за Изетбеговићево учестало организовање таквих манифестација јесте потпуни губитак политичког утицаја.

Али је опасније то што такво његово дјеловање изазива  подизање међунационалних тензија.

То, наравно, увијек може бити и узрок и повод за оружани сукоб, а најгоре у свему је то што је врло могуће да је, у ствари, то Изетбеговићу и циљ.

Јер да није тако, он не би покушавао да покрене ревизију тужбе на начин на који је то рађено деведесетих година кад је рат у БиХ покретан потпуним занемаривањем српских ставова.

Не треба сумњати да је Изетбеговић као организатор и покровитељ и овог пута посегао за буџетском резервом да би финансирао одржавање тог бесмисленог и беспредметног савјетовања, исто као што је то чинио и у антисрпским пројектима под називима "Геноцид над Бошњацима 1992-1995" и "Рјечник босанског језика" у коме су изнесене најцрње увреде на рачун Срба.

Паре је тада дао Институт за истраживање злочина против човјечности и међународног права који сада координише рад тима.

Већини учесника тог идеолошко-обмањивачког савјетовања, као и самом Изетбеговићу, јасно је да од ревизије тужбе нема ништа и да је та представа направљена само зато да би се у БиХ направио нови циркус, који би, нажалост, могао да доведе до многих нежељених посљедица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана