Стрпљен - спасен

Данијела Бајић

Колико смо недисциплинован народ најбоље говори број позитивних на вирус корона у Српској у посљедњих неколико дана.

До муњевитог ширења заразе довела је масовна недисциплина грађана, који се понашају као да вирус корона никада није ни постојао.

Ево, рецимо, данас мало којег пролазника можемо видјети са маском у градском превозу, тржним центрима и другим јавним затвореним просторима.

Угоститељски објекти су крцати, а гости опуштени, грле се, љубе, док дистанца од два метра стоји само на упутству окаченом на вратима локала.

Водећи се том логиком да, ако је вирус корна знатно слабији него у протекла два и по мјесеца, мањи је и ризик од заразе па је дисциплина међу становништвом све више попуштала.

И тако из дана у дан локали постају све пунији, па и они што су некад паничили због вируса корона сад најнормалније излазе у град, јер, како каже народна изрека, “Видјела жаба да се коњ поткива па и она дигла ногу”.

Готово се више нико ничег не придржава, сви вјерују да су здрави и да им вирус корона ништа не може, јер да може, до сада би били заражени.

Таквим понашањем многи су довели до тога да надлежни поново размишљају о пооштравању мјера, а како и не би јер је само у понедјељак на вирус корона било позитивно 60 особа, а то је највише новозаражених у једном дану од 3. маја,  дана у којем је оборен неславни рекорд у Републици Српској, када је откривено 69 случајева.

Вирус корона је још ту међу нама и биће још дуго ако се овако наставимо понашати.

Морамо ли сви пити кафу у истом кафићу од толико локала у граду и зашто је толико тешко приликом уласка у тржни центар, продавницу или градски превоз ставити маску на лице.

Неће ово вјечно трајати, само треба да се мало стрпимо, јер не каже се џаба стрпљен - спасен.

Без обзира на то што су мјере блаже у односу на претходни период, и даље морамо бити одговорни и опрезни, ако не због оних које не познајемо, онда због оних који нам живот значе.

Само тако ћемо успјети да побиједимо корону, помогнемо себи и свима око себе.

Зато, окренимо се једни другима и поштујмо прописане мјере. То да нам буде на листи приоритета. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана