Стрпљен - спасен

Вељко Зељковић

Корона тресе свијет. Није стигла тек до свјетлосним годинама удаљене Папуа Нове Гвинеје. И неће престати да "удара" све док се сви колективно не "опасуљимо". Олако схватање овог мајушног и како га у почетку назваше "смијешног" вируса довело је до тога да је до сада у појединим земљама умрло на десетине хиљада људи. И то све због неадекватног одговора власти појединих земаља, које су економију, спортска дешавања и интересе крупног капитала ставиле испред живота својих грађана. У тим земљама данас, тишину прекидају само црквена звона и сирене.

Кина је одржала лекцију остатку свијета. Изборила се са овим вирусом "гвозденом дисциплином". Тешке и непопуларне мјере које су подразумијевале ограничавање досадашњег комфора и лагодног живота, грађани ове најмногољудније земље су готово без поговора прихватили. Слушали су савјете својих стручњака.

У остатку свијета сасвим другачија слика. Људи због страха, досаде, себичности и ко зна чега већ, крше правила самоизолације и угрожавају остале, продужавајући тако вријеме да се овај "смијешни" вирус коначно стави под контролу и побиједи. Ти исти заборављају на слике које нам свакодневно долазе из Италије и Шпаније гдје људи који леже по ходницима болница боре се за сваки дах. Заборављају на слике мртвачких сандука који се гомилају. Једноставно, у садашњим околностима вриједи она стара народна изрека: "стрпљен - спасен".

Балканске земље се мање-више успјешно боре са овим вирусом. Колико ко може у датим околностима због ограничених ресурса, те скупих и тешко доступних тестова.

Појединац, човјек, стављен је у први план. Уведене су мјере које би требало да заштите оне најугроженије категорије становништва - хроничне болеснике и оне старије од 65 година. Једноставно, жели се избјећи италијански црни сценарио, али и драматичне и апокалиптичне сцене које су се могле видјети у појединим земљама. Нема празних рафова. И не купује се оружје и не праве склоништа за смак свијета. Има чак и тоалет папира.

Да би што безболније и са што мање штете изашли из садашње ситуације, треба нам управо кинеска дисциплина. Зато останимо код кућа и престанимо кукати како нам је досадно. Досада још никога није убила. Не будимо себични и неодговорни.

Вирус ће оставити дубоки траг и на економију. Већ је дјелимично нагризао "плућа". И то је вјероватно нешто што додатно брине већину грађана. Како преживјети доба послије короне? Из Владе Српске су најавили низ економских мјера како би се сачувала производња и што већи број радних мјеста. И Србија је најавила помоћ. Треба вјеровати. И наравно више него икад потребна нам је солидарност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана