Странке и избори

Ведрана Кулага Симић

Љето и јесен БиХ су сваке друге године (а некад, богами, и чешће) период када појединци, али и странке излазе пред народ да јасно и гласно кажу шта имају да понуде да би се поправило стање у земљи, уз нове визије развоја, а све зарад боље будућности. Свих овдашњих народа, наравно.

Из године у годину редови оних који желе да стану пред народ са својим програмима и идејама су све дужи, али поставља се питање ко од тога има користи и који је заправо прави разлог због којег се, у предизборно доба, “рађа” све више странака, коалиција и “слободних стријелаца”. Да ли је то, ипак, жеља да нам сутра буде боље? Да ли они заиста желе (и могу) да се покажу као алтернатива постојећим снагама? Или је, заправо, њихова водиља новац?

Јер политички субјекти су само лани из буџета са свих нивоа власти у БиХ добили укупно 19,7 милиона марака. Са нивоа БиХ странкама је стигло око 630.000 КМ, из буџета ФБиХ 13,3 милиона, из Републике Српске 5,4 милиона КМ, а из буџета Брчко дистрикта 254.000 марака. Њима је новац стизао и из буџета општина и градова, као и кантона.

Било како било, једно је јасно и неспорно. Број оних који траже мјесто на политичком тржишту повећава се из године у годину и то је потврдила и анализа Централне изборне комисије БиХ.  Тако је од 1996. године скоро десет пута увећан број политичких субјеката који су на изборима (било општим или локалним), ловили своју прилику за боље сутра и становника и себе. A 1996. године се кренуло од њих свега 40 овјерених за опште изборе који су одржани те године. Лани је та бројка достигла 383.

Овим је још једном потврђено да многи своје боље сутра траже управо у политици и политичким водама, за шта су избори добра одскочна даска. Питање је само како ко стартује, а одговор на то питање обично се добије тамо некад концем јесени. Када се размота изборно клупко и преброје гласови.

Послије тога види се ко стварно има амбиција да нешто уради и да радом и залагањем покаже да новац није главни мотив због којег су се пријавили за изборну трку, за разлику од оних других којих недуго послије избора нигдје нема. Нажалост, много је таквих.

Оваква слика јасно указује на то да је бављење политиком данас за неке, изгледа, само добар бизнис из кога покушавају да извуку максимум. Од избора до избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана