Страни студенти најбољи амбасадори

Анита Јанковић-Речевић

Република Српска се не може похвалити великим бројем страних студената на домаћим универзитетима, а и онај мали проценат странаца који је одучио да убире знање на нашим високообразовним установама махом је из земља окружења Србије, Црне Горе, Хрватске. Даље од Балканског полуострва, нажалост, једва да смо се помакли.

То је веома поражавајуће ако се узме у обзир чињеница да су ти млади људи истински амбасадори држава у којима стичу знање по повратку у своју родну земљу.

Млади јапанац Хиронори Сугијама који је у Бањалуку стигао из далеког Нагана да би урадио истраживање неопходно за докторски рад о нашој Републици има само ријечи хвале.

Очаран је домаћом храном, архитектуром, дружељубивим и приступачним грађанима, а иако долази из једне од најразвијенијих земаља свијета није га разочарао ни наш образовни систем. Шта више, сматра да су научни радови домаћих студената изузетно квалитетни, те да професори имају много стручног знања које преносе с генерације на генерацију. Поучени његовим позитивни искуством засигурно ће многи студенти из Земље излазећег сунца у будућности пожељети да по знање дођу управо у Српску.

Баш због оваквих примјера домаћи универзитети требало би знатно више да улажу у образовне програме који су популарни и привлачни међу иностраном омладином.

Требало би да раде на увођењу наставе на енглеском, али и другим страним језицима, те изграде смјештајне капацитете који би искључиво служили за студенте из других земаља. 

Да би привукли младе из иностранства неопходно је обезбиједити и савремену опрему, те обучене наставнике који говоре више свјетских језика.

Такође, прича о студентским размјенама на нашим факултетима траје већ годинама, али мобилност је веома лоша. Студенти из РС нису заинтересовани за усавршавање у иностранству, за путовања и упознавање страних културама и народа. Задатак домаћих факултета мора бити и јача промоција међународних програма за размјену студената да би наши млади знали какве могућности их чекају у иностранству. Јер њихов одлазак у Њемачку, Кину, САД, и упознавање с тамошњим колегама засигурно ће бити један од адута за привлачење страних студената.

У вријеме када бројни домаћи стручњаци пакују кофере и трајно напуштају нашу Републику, политичари који нам свима кроје капу заједно са интелектуалном елитом могли би озбиљно да пораде на привлачењу страних држављана, истовремено чинећи све да нам села и градови не остану пусти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана